Természetes gyógymódok köhögés ellen

Hirtelen megérkezett a tél, vele együtt a meghűléses betegségek is. Ezek egyik igen kellemetlen velejárója a köhögés. Akár száraz, akár felszakadó köhögéssel küzdünk, ha több napja tart és nem akar megszűnni, ideje, hogy kezdjünk vele valamit. Nézzünk szét otthon, és gyógyítsuk magunkat természetes alapanyagokkal: citrommal, krumplival, hagymával, retekkel!

Citromborogatás

A citromos borogatás elsősorban a makacs, szűnni nem akaró köhögésre nyújthat megoldást. Fogjunk egy pamutból készült kendőt, konyharuhát, és a megmosott citromot karikázzuk fel, a karikákat pedig helyezzük a kendő egyik felére. Az anyag másik felével borítsuk be a citromkarikákat, majd a kendő csücskeit fogjuk össze úgy, mintha egy batyut készítenénk. Nem baj, ha a citrom leve kicsit átüt az anyagon, tegyük nyugodtan a mellkasunkra, majd takarjuk le egy takaróval, lepedővel. Ameddig kényelmes, addig nyugodtan hagyjuk a mellkasunkon a citromos borogatást, hagyjuk, hagy fejtse ki hatását a citrom.Nem csak inni jó

Krumpliborogatás

Bármilyen furcsán is hangzik, de a citrom mellett a krumpli is nagyon jól csillapítja a száraz köhögést. Főzzük meg a krumplit puhára, majd tegyük egy konyharuhába és formáljunk ebből is egy batyut. Hogy ne égessük meg a bőrünket, hagyjuk az egészet egy kicsit kihűlni, és csak ezután tegyük a mellkasunkra. Hagyjuk rajta addig, míg ki nem hűl. Naponta többször is megismételhetjük a borogatást.

Gyógyteák

A borogatást egészítsük ki napi több liter gyógyteával. Ha váladékos a köhögésünk, akkor a legjobb, ha ánizsból készült teát kortyolgatunk. Másfél teáskanál ánizst öntsünk le negyed liter forró vízzel, majd tíz perc múlva szűrjük le. Száraz, fojtogató köhögésre az édesköményből vagy a kakukkfűből készített tea ajánlott.

Fontos: Nagyon sok gyógynövényből készíthetünk teát magunknak, ha tudjuk, hogy melyik pontosan milyen tünetek enyhítésére szolgál. Naponta legalább két litert igyunk meg a teából és ha tehetjük, minden esetben ízesítsük mézzel, hiszen az is enyhíti a köhögést. Soha ne a forró teába csurgassuk a mézet, hanem várjunk egy kicsit, míg kihűl.

Inhaláljunk

Naponta kétszer inhaláljunk tengeri sóval! Egy edénybe tegyünk egy liter forró vizet és 10 g sót. Ha elkezd gőzölögni, de még nem forr, hajoljunk az edény fölé, és takarjuk le a fejünket egy takaróval, hogy a meleg bent maradjon. Fontos, hogy orron át szívjuk be a levegőt és szájon át fújjuk ki.

Hagyma- és retekszirup

Egy kisebb méretű hagymát vágjunk apró darabokra és keverjük össze mézzel. Tegyük az egészet egy kis üvegbe egy éjszakán keresztül, hogy a hagyma levet engedjen. Másnap szűrjük le a levet, majd egy nap legalább három teáskanállal együnk belőle. Ha a hagymát túl erősnek találjuk, készíthetünk retekből is szirupot a torkunkra. Egy fekete retket reszeljünk le, adjunk hozzá mézet, majd az egészet hagyjuk állni egy napon keresztül, hogy a retek jó sok levet tudjon ereszteni. Naponta háromszor-négyszer együnk belőle.

Tej és méz

Nagyanyáink nem másra esküdtek, mint a mézes tejre. Ha nagyon száraz köhögéssel küzdünk, akkor a tej jó segítség lehet – elősegíti a slejmképződést. A legjobb, ha lefekvés előtt egy pohár meleg tejet iszunk jó sok mézzel: nemcsak az elalvásban fog segíteni, hanem csillapítja a száraz, fojtogató köhögést is.

Tippek:

  • Bármelyik természetes megoldást is választjuk, nagyon fontos, hogy rengeteget igyunk. Ha legalább 1,5-2 liter meleg teát vagy vizet fogyasztunk, meggyorsíthatjuk a gyógyulást.
  • Pihenjünk sokat, hogy a szervezetünk gyorsan leküzdje a betegséget!

(Németből fordította: Sophie)