Természetes gyógymódok felfázás esetén

Hűvös időben könnyen felfázhatunk. Ha már megtörtént a baj, az alábbi természetes gyógymódokkal enyhíthetjük a tüneteket. Segíthet a mézes tea, a meleg borogatás és a torma, de leginkább az, ha vigyázunk magunkra: a derekunk ne maradjon szabadon, ne fázzon a lábunk. Ha kell, aludjunk zokniban, és ha megázunk, szabaduljunk meg a vizes ruhadaraboktól!

Igyunk sokat!

A felfázás egyik legkellemetlenebb tünete a pisilésnél jelentkező csípő, égető érzés. Ilyenkor legszívesebben egész nap visszatartanánk a vizeletünket, csak hogy ne érezzük a fájdalmat. Pedig ezzel pont rosszat teszünk. Ha felfáztunk, nagyon fontos, hogy naponta több liter folyadékot igyunk. A legjobb a meleg, mézes tea!Ne fázzon a lábunk!

Melegítsünk!

A fájdalmakat kitűnően enyhíti a meleg borogatás. Feküdjünk, pihenjünk sokat, alaposan takarózzunk be és ne feledkezzünk meg a meleg borogatásról sem!

Tisztító torma

Ha bírjuk a csípőset, akkor együnk meg magában egy kis darab tormát. Ha kevésbé drasztikus gyógymódra vágyunk, akkor reszeljük le a tormát, és három evőkanálhoz adjunk fél liter vizet és egy kis citromlevet. Több órára hagyjuk állni, majd igyuk meg. Nem lesz jó íze, de antibakteriális hatása miatt segíteni fog a felfázás okozta tünetek enyhítésén.
Fontos: A tormás ital után ne igyunk kávét vagy teát, az ezekben lévő anyagok ugyanis semlegesítik a gyógyital hatását.

Ülőfürdő

Készítsünk jó forró ülőfürdőt és legalább fél órára üljünk bele. Csepegtessünk a vízbe teafaolajat és egy kis kamillát.

Ha nem szeretnénk még egyszer ezzel a betegséggel küzdeni, akkor tartsunk be néhány alapszabályt!

  • Rendszeresen járjunk WC-re, ne tartogassuk a vizeletünket. Ha ugyanis visszatartjuk, elszaporodhatnak a fertőzést okozó baktériumok, és könnyebben megbetegszünk.
  • Mindig figyeljünk arra, hogy a derekunk ne maradjon szabadon.
  • Figyeljünk arra is, hogy a lábaink ne legyenek jéghidegek. Ha kell, akkor inkább aludjunk zokniban a hidegebb estéken.
  • Ha megáztunk, a lehető leggyorsabban szabaduljunk meg a vizes ruhadaraboktól.
  • Figyeljünk a megfelelő, egészséges táplálkozásra!
  • Szedjünk C-vitamint vagy fogyasszunk sok citrusfélét!

(Németből fordította: Sophie)