Az infúziók egyötöde veszélyes

Egy Angliában és Walesben végzett vizsgálat szerint az intravénás infúzióban részesülő betegek egyötödében alakulnak ki szövődmények azért, mert nem megfelelő folyadékszintet kapnak. A túl sok folyadék ugyanis szívelégtelenséget, a túl kevés pedig vesepanaszokat okozhat. A betegjogi szervezetek „megdöbbentőnek” nevezték a probléma mértékét.

Az infúziók egyötöde veszélyesA brit Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézete (NICE) szerint az orvosoknak és ápolóknak jobb képzésben kell részesülniük az infúzió elkészítésével kapcsolatban. Évente sok ezer beteg szorul infúziós kezelésre a kórházakban, de a NICE felmérése szerint az egészségügyi személyzet az elégtelen képzés miatt veszélyezteti a páciensek életét. Angliában és Walesben új irányelveket adtak ki a helyzet javítására.

Az irányelvek kidolgozásában részt vevő Dr. Mike Stroud, a Southamptoni Egyetemi Kórház gasztroenterológusa így nyilatkozott: „Az orvosok és az egészségügyi szakemberek megdöbbentő módon nincsenek megfelelően kiképezve a betegek igényeinek kiszolgálására, amin sürgősen változtatni kell.” Ennek érdekében a kórházaknak egy infúzióért felelős szakembert kell kinevezniük, és rendszeresen ellenőrizniük kell a bekötött infúziókat.

Katherine Murphy, a Betegek Szövetségének igazgatója üdvözölte az új irányelveket, különösen annak fényében, hogy a minden ötödik betegben kialakuló szövődmény rendkívül magas aránynak számít. „Nagyon fontos, hogy a személyzet minden tagja megfelelő képzést kapjon az infúzióval kapcsolatban a kórházak pedig gondoskodjanak arról, hogy megfelelő időt szenteljenek a megfelelő infúzió elkészítésére és ellenőrzésére” – tette hozzá Murphy.