Gyógynövények a gyomornak

Függetlenül attól, hogy stressz okozta hasi fájdalomról, vagy zsíros étkezés utáni szúró gyomorgörcsről van szó, gyakran a növényi gyógyszerekkel, gyógyteákkal enyhíthetők a gyomor-bélrendszeri panaszok. Számos természetes növényi szer segíthet a gyomorpanaszok enyhítésében. Lássunk tíz hatásos gyógynövényt, amelyek segíthetnek.

Keserű tatárvirág: szabályozza a gyomorizomzatot

Ez a gyógynövény görcsoldóként hat, de stimulálja a gyomor működését is, ezért használják gyógynövényként gyomorgörcs, felfúvódás és puffadás esetén. Véd a gyomorfekély, a gyomor-bél traktus gyulladása ellen, és megelőző hatású a gyomor nyálkahártyájának gyulladása és a gyomorégés esetén.Tatárvirág

Angyalgyökér: oldja a gyomorgörcsöt

Aki puffadástól és enyhe felfúvódástól szenved, az angyalgyökér gyógyító hatásával nyugtathatja meg gyomrát. Az angyalgyökér illóolajai és a keserű anyagai oldják a bél- és hasi görcsöket, enyhíthetik a felfúvódást, puffadást, hatásuk antimikrobiális. Tea formájában, vagy gyógyító növényi készítmények részeként az angyalgyökér gyulladáscsökkentő hatású, segít megelőzni a gyomorfekélyt. Ez a gyógynövény étvágygerjesztő is.

Kamillavirág: a gyomor klasszikus gyógynövénye

A kamilla valószínűleg a legbeváltabb gyógyító hatású házi szer gyomorhurut esetén és a gyomor-béltraktus megnyugtatására. Ajánlatos hasmenés és gyomor-bélmegbetegedések esetén kamillateát inni. A kamilla gyógyító növényi kivonatainak görcsoldó és nyugtató hatása van a gyomorra és az idegekre, ráadásul szabályozza a gyomorsav termelését, csökkenti a gyulladást, és segít megelőzni a gyomorfekélyt.

Kömény: hasi görcsök, puffadás ellen

Sok emésztést elősegítő készítmény tartalmaz köményt. Ez nem véletlen, mert ez a Távol-Keletről származó fűszer szabályozza a gyomorsav-termelést, megelőzi a gyomorgörcsöt és a kólikát. A növény magjának illóolajai csökkentik az erjedő gázok keletkezését a belekben, és így ellensúlyozza a felfúvódást. Ha magas zsírtartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztása után gyomorfájdalom és gyomorgörcs jelentkezik, a kömény segíthet.Máriatövis

Máriatövis: véd a gyomorfekély ellen

A máriatövisnek egészen különleges hatás van: megvédi a sejteket, és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását. Ezen kívül szabályozza a gyomorsav termelését és segít gyomorgörcsöknél. Kiváló májregeneráló.

Citromfű: a nyugtalan gyomor szere

Gyomorirritáció esetén segíthet a citromfű levele. Összetevői görcsoldóként és fájdalomcsillapítóként hatnak a gyomorra. A levelek frissen leforrázott teája serkenti az epefolyadék képződését, és serkenti a lassú emésztőrendszert.

Borsmentalevél: aromás frissesség

Frissítő íze miatt a menta növényi csodaszer hányinger és hasi görcsök ellen. A mentatea fogyasztása megakadályozza a gyulladást és a gyomorfekélyt. Gyomorhurutnál azonban a mentolos gyógynövényt csak mértékkel szabad használni, mert a magas mentoltartalom ingerli a gyomrot.

Vérfű: lendületbe hozza a renyhe gyomrot

Ez a gyógynövény, amit csabafűnek vagy érfűnek is neveznek, elősegíti a gyomor aktivitását. Keserű anyagai, alkaloidái és flavonjai nyugtató és görcsoldó hatásúak, ugyanakkor serkentik az egész emésztőrendszert. Vigyázat: alkaloidái miatt a vérfű őshonos mérgező növénynek számít, ezért nem lehet közvetlenül fogyasztani, csak gyógynövény-készítmények formájában szabad bevenni.

Édesgyökér: nyugtató gyógynövény a gyomornak

Az édesgyökér gyógyító növényi kivonatai oldják a gyomorgörcsöt és hatnak a gyomorfekély kialakulása ellen. Szabályozza a savképződést. (A medvecukornak is egyik alkotórésze de a medvecukornak nincs gyógyhatása…)

Édeskömény: gyomorgörcs és puffadás ellen

Ez a közép-európai kultúr- és gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és illóolajokat, melyeknek nyugtató hatásuk van a gyomor-bélrendszerre. Enyhe íze miatt az édeskömény teáját gyakran adják csecsemőknek és kisgyermekeknek, mert enyhíti a szélgörcsöt és a puffadást.

(Németből fordította: Koncz László)