Bölcsőtől a sírig: banán!

Sokan emlékezhetnek még arra, amikor banánt csak a téli hónapokban lehetett kapni. Szerencsére ma már egész évben hozzájuthatunk, de talán az emberek többsége nem is sejti, hogy a banán milyen nagyszerű és egészséges gyümölcs, számtalan bajra, nyavalyára jó, sőt több betegség ellen is véd, és az egyetlen gyümölcs, amit gyomorfekély esetén is fogyaszthatunk.

A banán afféle szuperélelmiszer is lehetne, de a benne található rengeteg kalória miatt inkább elégedjünk meg azzal, hogy a gyümölcsök egyik legkiválóbbika. Banánt már a kisbabák is fogyaszthatnak, mivel nagyon könnyen emészthető. Ezen kívül kellemesen édes az íze, tápláló és jól eltelít, ami a kicsik etetésekor fontos szempont.

A banán rendkívül egészséges, hiszen számtalan vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz. Igen magas a vas, a réz, a jód, a mangán, a foszfor, a kálium és a magnézium tartalma, ezért betegség, extrém fizikai igénybevétel és kimerítő edzés esetén kifejezetten érdemes fogyasztani.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy láz esetén érdemes-e banánt magunkhoz venni, de a többség azt mondja, lázcsillapító hatását már egy banán elfogyasztása után érezhetjük.

Legyen szó egészségről vagy betegségről, a banán jótékony hatásai minden más esetben elvitathatatlanok. Például az egyetlen gyümölcs, amit gyomorfekély esetén is fogyaszthatnak a betegek. Minden más emésztési és gyomorpanasz esetén is alkalmazhatunk banánterápiát: segít hasmenéskor és szoruláskor, gyomorégés esetén, megszünteti a sok gyomorsavat, megkönnyíti az emésztést. Kiszűri a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat és nehézfémeket is, segít ezek kiürülésében is.

Használhatjuk probiotikumként, ugyanis a belekbe jutva elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását, míg a káros bacilusokat elpusztítja.

Nem is hinnénk, de a banán a depresszió, a melankólia egyik ellenszere. Nyugtató és kedélyjavító, sőt stresszoldó is, de ettől függetlenül csodát ne várjunk tőle, ha életmódunkon csak annyiban változtatunk, hogy napi egy banánt megeszünk…

Érdekesség, hogy a héját a pók-, vagy szúnyogcsípésre helyezve megszünteti a viszketést és gyógyítja a csípést is.

Ha szeretne még a banánról olvasni, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Miért görbe a banán?