Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A babakendők tartósítószere akár kiütést is okozhat

A Pediatrics nemrégiben hat olyan esetről számol be, amikor a kiütéses reakciókért a babák tisztántartásáért alkalmazott kendő volt a felelős. Dr. Mary Wu Chang és a Connecticuti Egyetem munkatársai arra mutattak rá, hogy a népszerű nedves törlőkendők allergiás reakciót okozhatnak. A bemutatott hat eset mindegyikét az Egyesült Államokban diagnosztizálták.

A babakendők tartósítószere akár kiütést is okozhatA tünetek között szabálytalan alakú, vörhenyes foltok, hegesedés, váladékozás, pattanás, illetve a bőr kirepedezése szerepel, a száj körül, az arcon, a kézen, vagy a fenék tájon. A kutatók két amerikai márkát neveztek meg: a Huggiest és a Cottenelle-t. A gyermekek egyike sem hordott pelenkát.

Mindkét termék, melynek gyártója a Kimberly-Clark Corp., egy jól ismert tartósítószert, a metilizotiazolinont tartalmazza, mely az Amerikában forgalmazott nedves törlők mintegy felében van jelen. A gyártó már készül arra, hogy lépéseket tegyen a probléma kiküszöbölésére: évek óta tesztelik újfajta törlőkendőiket, melyek alternatív tartósítószert tartalmaznak, és jövő hónap elején tervezik azokat forgalomba hozni az Államokban, Európában, illetve egyéb fontos piacaikon.

Az érintett szülők orvoshoz fordultak, akik általában antibiotikummal, és szteroid tartalmú kenőccsel próbálkoztak – sikertelenül. Viszont a törlőkendő elhagyása meg is oldotta a problémát. 2010-ben hat belga felnőttnél WC-papír váltott ki hasonló kellemetlenséget, és a papír egyik összetevője szintén metilizotiazolinon volt.