Rágcsáljunk diót!

Bár a dió nem a legfogyókúrásabb rágcsálnivalónk, nagyon egészséges a szervezetnek, így mindenképpen építsük be a táplálkozásunkba. Aki diót nassol, nagyon jót tesz az egészségének, mert olyan fontos telítetlen zsírsavakat visz a szervezetbe, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is.

A dióban vitaminból sincs hiány, E- és B-vitamin mellett káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot is tartalmaz, ráadásul gazdag rostokban és fehérjében.

Kevesen gondolnák, hogy a dió a benne rejlő vitaminoknak köszönhetően az idegrendszer egyik fontos támasza, hiszen amellett, hogy serkenti az agyi funkciókat, megakadályozza azt is, hogy csökkenjen a koncentrációnk. Ezért ha úgy érezzük napközben, hogy lanyhul a figyelmünk és kevésbé vagyunk képesek koncentrálni, egy kis dióval könnyen javíthatunk a helyzeten. És ez még nem minden! Számos kutatás bizonyítja azt is, hogy az Alzheimer-kór ellen dióval is védekezhetünk.Figyeljünk vásárláskor!

A dióban rejlő telítetlen zsírsavak megvédik szervezetünket a daganatos betegségek kialakulásától, ez még egy jó ok arra, hogy minél többet fogyasszunk belőle.
Fontos: Naponta egy marék diónál ne fogyasszunk többet, mert az túlsúlyhoz vezethet!

Tanácsok a vásárláshoz és tároláshoz

Ha friss diót szeretnénk vásárolni, akkor soha ne csomagoltat válasszunk – így ugyanis nedvesség érheti és penészesedhet.

  • A darabolt diónál sokkal jobb, ha egészben vásároljuk meg, ez ugyanis tovább eláll.
  • Ellenőrizzük, nem túl régi-e a dió! Rázogassuk meg, ütögessük kemény felülethez, és ha zörög, akkor bizony az már régi dió.
  • Hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk, így nem kezd el penészesedni.

Tudta-e?

  • A dió nálunk őshonos növény, már a honfoglaló magyarok is találkoztak vele.
  • Egy kg héjas dióból fél kiló belet kapunk.
  • Cukorbajra a dió fás héjából készített teát ajánlják.
  • A diófa levelét hajszínezésre is használják.
  • A dió megszünteti a hasmenést, jó az emésztési panaszokra.

(Németből fordította: Sophie)