Csillapítja a fibromialgiás betegek fájdalmát a D-vitamin

Egy új osztrák kutatásból az derül ki, hogy a D-vitamin alacsony szintjével rendelkező fibromialgiás betegekben a D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők enyhítheti a krónikus fájdalmat. A fibromialgia szindrómában szenvedő betegek krónikus, egész testre kiterjedő izom és ízületi fájdalomtól – reumajellegű panaszoktól – és kimerültségtől szenvednek.

Csillapítja a fibromialgiás betegek fájdalmát a D-vitaminMár korábbi kutatások is utaltak a D-vitamin lehetséges szerepére a krónikus fájdalom érzékelésében. Az új osztrák kutatásban a szakértők azt vizsgálták, vajon a betegek D-vitamin szintjének ajánlott szintre emelésével enyhíthető-e a betegség valamelyik tünete. A kísérletben harminc alacsony D-vitamin szinttel (32 nanogramm/milliliter alatt) beteg vett részt, akiket véletlenszerűen két csoportba osztottak: az egyik 20 hétig D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt szedett, a másik pedig placebót.

A Pain január 17-i számában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy az étrendkiegészítőt szedett betegek még hetekkel a kezelés befejezése után is a fájdalom csökkent szintjét tapasztalták, míg a placebót szedő csoport tagjai nem tapasztalták a fájdalomszint változását.

„A D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedése viszonylag biztonságos és gazdaságos kezelési módszernek tekinthető” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Florian Wepner, a bécsi Speising Ortopédiai Kórház ortopédusa. A szakértő ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a D-vitamin nem számít a betegség gyógymódjának. A fibromialgia nem magyarázható egyedül a D-vitamin hiánnyal, és bár a D-vitamint szedő betegek a fájdalmuk enyhülését tapasztalták, depressziójuk illetve szorongásuk szintje nem változott jelentős mértékben.

A kutatók elmondták, hogy a D-vitamin alacsony szintje különösen gyakori a súlyos fájdalomban és fibromialgiában szenvedő betegekben. Wepner szerint ezért a D-vitamin szintet rendszeresen monitorozni kell a fibromialgiás betegekben, különösen a téli időszakban, és szükség szerint pótolni kell a vitamint.