Yersinia – veszélyes fertőzés

A szép elnevezés hallatán az ember virágzó növényre gondolhat, ám mögötte egy nem teljesen ártalmatlan bélbaktérium rejlik: a Yersinia olyan kórokozó, amely a gyomor-bélbetegségek egy részéért felelős, és kezeletlenül fájdalmas ízületi gyulladásokat is okozhat. Jellemző a heves hasfájás, mely tüneteit illetően a vakbélgyulladásra hasonlít.

Majdnem minden ember megfertőződik élete során a Yersinia baktériummal. A név a svájci Alexandre Yersinre (1863-1943), a rettegett Yersinia pestis kórokozójának felfedezőjére utal. A pálcika alakú, székletben található baktériumok számos emlősnél és madárnál előfordulnak. A nagyüzemi sertés-és szarvasmarhatartás a baktériumok elszaporodásához vezetett.Csak jól átsütve!

Az ember számára azonban elsősorban a Yersinia enterocolitica – a lázas bélgyulladás – és a Yersinia pseudotuberculosis veszélyes. Tünetei közé tartoznak a gyulladt nyirokcsomók a belekben, ami akut hasi fájdalommal jár. A fájdalom lehet diffúz, vagy lokalizált a jobb alsó has területén.

Leggyakoribb tünete a hasmenés

A Yersinia enterocoliticával történt fertőzés különösen gyakori: szerológiai vizsgálatok szerint Németországban a lakosságnál a vizsgáltak 40%-ában voltak megtalálhatók az antitestek. A leginkább érintettek a gyereke és a fiatalok. A megbetegedés mintegy 7-10 nappal a fertőzés után az alábbi tünetekkel jelentkezik:

  • pépes hasmenés
  • hányinger és hányás
  • hasgörcsök és láz

A fiataloknál és felnőtteknél heves hasfájás lép fel, mely tüneteit illetően a vakbélgyulladásra hasonlít. Felnőtteknél a Yersinia influenzaszerű panaszokat is okozhat. Hasmenés nem mindig jelentkezik. A fertőzés utáni ízületi gyulladás szerencsére ritkán fordul elő, a test alsó – térd, boka és a lábujjak – ízületeit érinti. Bizonyos esetekben előfordulhat mélyen gyökerező deréktáji fájdalom, ez jelezheti az ágyéki csigolya és medenceízületek gyulladását.

Megelőzés, terápia

A fertőzés forrása legtöbbször szennyezett élelmiszer, például

  • nyers darált hús
  • nyers csirkehús
  • nem pasztörizált tej
  • saláta
  • szennyezett ivóvíz

A húst tehát mindig jól át kell főzni/sütni. Fontos a higiénia a konyhában, külföldre utazáskor legyünk óvatosak a salátával, a nyers húst teljesen kerüljük, és csak forralt ivóvizet szabad inni. A kedvtelésből tartott háziállatok, mint például nyulak, tengerimalacok, kutyák és macskák is továbbítják a Yersinia-fertőzést az emberre.

A Yersinia enterocolitica előfordulása számos állatfajnál dokumentált, amelyeknél a betegség tünetei nem világosan felismerhetők, de leginkább a béltraktusban kimutathatók. A macskáknál például előfordul sporadikus (szórványosan előforduló) hasmenéssel járó tünetmentes megbetegedés.

A legtöbb embernél az immunrendszer sikeresen küzd a Yersinia megbetegedés ellen. Mivel azonban a hasmenés révén nagy folyadék-és elektrolitveszteség lép fel, gondoskodni kell a folyadék utánpótlásról. Súlyos esetben lehet szó antibiotikumok szedéséről.

(Németből fordította: Koncz László)