Chia mag, a szuperélelmiszer

A chia mag egyre nagyobb fontosságot kap az egészséges táplálkozásban. Nem véletlenül, hiszen a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt joggal nevezik szuperélelmiszernek. Telítettségérzetet ad, így a fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott, emellett serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorégést, csökkenti a vércukorszintet. Gluténmentes!

A chia sivatagi növény, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos, már az aztékok is a futók étkének nevezték. Hogy miért? Mert rájöttek, hogy a fogyasztóját rengeteg energiával látja el. Nos, ez az információ nem pusztán néhány évszázados, hanem több évezredes. A különböző feljegyzések szerint már i. e. 3500-ban rendszeresen fogyasztották a chia magot az indián őslakosok.Ehetjük édesen, sósean

Az azték zsályának is nevezett magok rengeteg energiával látják el az embert. Fontos tulajdonságuk, hogy a bennük megtalálható omega-3, omega-6, omega-9 zsírsavak aránya tökéletes. A chia a természetben megtalálható leggazdagabb omega-3 forrás. Igen gazdag antioxidánsokban, amelyek a betegségek kialakulásáért felelős szabad gyökök megkötésében játszanak kiemelkedő szerepet, ráadásul az öregedést is lassítják.

A chia mag egyik jó tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű vizet képes felszívni, ezért a gyomornak telítettség érzetet ad, így a fogyókúrázóknak, diétázóknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Serkenti az emésztést, nyugtatja a beleket, enyhíti a gyomorégést, támogatja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a vércukorszintet.

Semleges ízük miatt a magokat gyakorlatilag bármibe használhatjuk: joghurtba, salátákba, házi kenyerekbe, főzelékekbe. Készíthetünk belőle pudingot, de zselésíthetünk vele reformélelmiszereket is, sőt akár házi gumicukornak is jó.

Az aztékok gabonaként tekintettek rá, megőrölve sütöttek belőle kenyeret, lepényt, sőt magjából olajat is préseltek. Manapság önmagában és lisztté őrölve is hozzájuthatunk. Érdemes egy kisebb adagot kipróbálni belőle, de jótékony hatásai miatt nem hiányozhat az egészséges életmódot követők konyhájából.

Fontos tudni, hogy a chia mag természetes formájában gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, illetve lisztérzékenyeknek készült élelmiszerekben is felhasználható.