Visszaélés a fájdalomcsillapítókkal

Aki rendszeresen fájdalomcsillapítókat szed, nemcsak a fájdalmak ellen harcol, hanem bizonyos esetekben maga hívja elő azokat. A hosszú távú használat olyan fájdalmakat okozhat, melyeket maga a fájdalomcsillapító vált ki, az állandó ön-fájdalomterápia ráadásul életveszélyes egészségkárosodást is okozhat. E szakaszban már gyógyszerfüggőségről beszélünk.

Ibuprofen, aszpirin, paracetamol

„Sok ember szeretne mindig a topon lenni, és nem gondol rá, hogy milyen egészségi következménnyel jár az állandó gyógyszerszedés” – mondja dr. Isabel Justus, a brémai gyógyszerészkamara igazgatója. A fájdalomcsillapítókhoz nyúlás könnyebb és gyorsabb, mint a fájdalom leküzdése friss levegővel, kikapcsolódással, vagy az okok megszüntetésével. A fájdalomcsillapítók hosszú távú használata gyakran okoz egy úgynevezett fájdalomcsillapító-fájdalmat. Ez olyan fájdalom, melyet a fájdalomcsillapító mellékhatásként okoz a rászokás révén. Ez krónikus fájdalomforma, amely csak nehezen kezelhető. Az eredmény ördögi kör: az érintett fájdalomcsillapítót szed a fájdalom ellen, amely megint csak fájdalmat vált ki. E szakaszban már gyógyszerfüggőségről beszélünk.

A vénymentes nem jelenti azt, hogy kockázatmentes

Az öngyógyítás mértéke az utóbbi években nőtt, mindenekelőtt a receptmentes gyógyszerek vásárlása. A visszaélések elkerülésére az olyan fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint az acetil-szalicilsav (ASA), ibuprofen és a paracetamol csak kis kiszerelésben kaphatók a gyógyszertárban. A hatóanyagok szakszerűtlen használata azonban veszélyezteti az egészséget. A paracetamol huzamosabb használata májkárosodáshoz vezethet. Az ASA-t kis dózisban szívbetegség megelőzésére használják, és semmi esetre sem szabad az ASA-t paracetamollal együtt bevenni. „Az ASA vérhígító, és a paracetamol ezt a hatást feloldja” – magyarázza dr. Justus.

Az ASA orvosi utasítás nélküli szedése károsíthatja a vesét és a gyomrot, belső vérzést okozhat. Ugyanezek a mellékhatások várhatók az ibuprofen hosszas szedésénél. A terhesek fájdalomcsillapító-szedése előtt feltétlenül konzultáljanak orvosukkal. „A terhesség alatt az aszpirin és az ibuprofen ellenjavallt” – figyelmeztet Justus. Gyermekek nem szedhetik az ASA-készítményeket, mert az Reye-szindrómához vezethet, amily életveszélyes, nem kezelhető betegség, súlyos máj- és agysérüléseket vonhat maga után.

Fájdalomcsillapítót nem szabad 3 napnál tovább, vagy havonta tízszer bevenni. Aki ezt túllépi, az egészségét teszi kockára.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a fájdalomcsillapítókról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Óvatosan a nem vényköteles fájdalomcsillapítókkal!