Óvatosan a nem vényköteles fájdalomcsillapítókkal!

A fejfájás, fogfájás, fájdalmas menstruáció – gyakran szenvedünk tőlük. Enyhítésükre különféle fájdalomcsillapítókat veszünk be anélkül, hogy eléggé ismernénk őket. A vény nélkül kapható gyógyszerek használata azonban óvatosságot igényel, nem árt, ha tisztában vagyunk a hatásukkal, mellékhatásaikkal. Hogyan is vegyük fel a harcot a fájdalom ellen?

Az európaiak több mint 80%-a azt mondja, hogy havonta legalább egyszer szembesül valamilyen fájdalommal. A franciák évente csaknem két dobozzal vesznek a vény nélkül kapható gyógyszerekből, ez olyan nagy szám, hogy érdemes feltenni a kérdést: vajon megfelelően használják-e ezeket?

A legkevesebb kockázat

Ha úgy dönt, hogy orvosi tanács nélkül szed egy gyógyszert, van-e elég információja ahhoz, hogy ne veszélyeztesse az egészségét? Az első lépés az, hogy tudjuk, vajon biztonságos-e, ha nem fordulunk orvoshoz. Milyen fájdalmakra vehetünk be kockázat nélkül fájdalomcsillapítót? A fájdalom nem valami súlyosabb betegséget jelez-e?

A fájdalmak nem egyformák, így az ellenük ható gyógyszerek sem! Ismerje meg, hogyan válassza ki a legmegfelelőbb fájdalomcsillapítót, azt, amelyik a legjobban hat az Ön fájdalmának típusára, miközben a legkevesebb kockázatot jelenti az egészségére.

Miután kiválasztotta a fájdalomcsillapítót, jól is kell tudni bevenni! A túl nagy dózis komplikációk forrása lehet. Milyen napi adagot nem szabad túllépni? Mennyi ideig lehet szedni a tablettát? Mindegyik gyógyszerhez adnak használati utasítást, amit be kell tartani.

Mielőtt beveszi

A gyógyszer bevétele előtt azonosítsa a fájdalmat. Néhány fájdalom enyhe vagy közepes intenzitású és könnyen azonosítható, mások súlyosabb betegség tünetei lehetnek, és orvos tanácsát kell kérni. Milyen fájdalmakról érdemes konzultálni?

Ne kezelje saját magát, ha a fájdalom:

  • intenzív és súlyos betegségre utal
  • hirtelen és váratlanul jelentkezik, pl. a mellkasban erős nyomás
  • ismétlődő fájdalom nyilvánvaló ok nélkül
  • más jelek is kísérik, például általános rossz közérzet, magas láz, a fájdalmas terület duzzanata, csökkent erő a végtagokban

Abszolút ellenjavallat: ne szedje a gyógyszert orvosi engedély nélkül, ha súlyos máj- vagy szívbetegsége van, vérzékenységben szenved!

Orvoshoz kell fordulni, ha:

  • a fájdalom 5 napnál hosszabb ideig fennáll
  • a láz több mint 6 napig tart
  • a tünetek súlyosbodnak
  • a fájdalomcsillapító kezelés elégtelennek tűnik
  • a fájdalom éjszaka jelentkezik

Paracetamol, ibuprofen vagy aszpirin?

A gyógyszertárban kapható rengeteg fájdalomcsillapító közül nehéz választani, a fájdalom típusa és egészségi állapot alapján kell dönteni.

A nem vényköteles fájdalomcsillapítók két gyógyszercsaládba tartoznak. Az előbbi magában foglalja a paracetamolt, a második gyulladásgátló gyógyszerekből áll, amelyeket „nem szteroid gyulladáscsökkentő” (NSAID) megnevezéssel árusítanak, ilyen az ibuprofen és a legismertebb fájdalomcsillapító, az aszpirin.

Válassza a biztonságot

Ajánlatos előnyben részesíteni a paracetamolt, mert fájdalmat és lázat csillapít, ugyanakkor talán kisebb egészségügyi kockázatot jelent, mint más fájdalomcsillapítók, de jó tudni, hogy minden gyógyszernek van káros hatása (allergiák, májtoxicitás stb.).

Az NSAID-ek (aszpirin és ibuprofen) erősebb fájdalom esetén, gyulladások ellen használhatók. Példaként említhetjük a hátfájást, a fogászati problémákat, valamint néhány ízületi fájdalmat. Ezeknek a gyógyszereknek a szedése nem veszélytelen, tartsa be az adagolási útmutatást, és ne lépje túl az 5 napos kezelést.

A tabletták bevétele előtt megpróbálta természetes módon enyhíteni a fájdalmat? A jóindulatú traumák (zúzódások stb.) esetében beválhat az ödémát csökkentő jeges pakolás, az izomfájdalmakra (pl. derékfájás) pedig a melegítés.

(A cikk a Francia Gyógyszerbiztonsági Ügynökség [ASNM, Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des Produits de Santé] ajánlásai alapján készült.)

Ha szívesen olvasna még a fájdalomcsillapítókról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Visszaélés a fájdalomcsillapítókkal