A cukros üdítők 70%-kal növelik a magas vérnyomás kockázatát

A cukros üdítők akár 70 százalékkal is megnövelhetik a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát – még a tinédzserek körében is – ugyanis ezek az italok csökkentik a szervezet salétrom-oxid szintjét, ami összehúzza az ereket. Emellett azt eddig is mindenki tudta, hogy a cukros üdítők, beleértve a szénsavas üdítőket és a gyümölcslevek egy részét, hízást okozhatnak.

A cukros üdítők 70%-kal növelik a magas vérnyomás kockázatátAz American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban megjelent eredmények azt mutatják, hogy erős összefüggés figyelhető meg a cukros üdítők, illetve az emelkedett vérnyomás között. Dr. Aaqib Habib Malik, az egyesült államokbeli Derby-ben lévő Griffin Kórház munkatársa kollégáival együtt 12 korábbi tanulmányt elemzett újra, hogy fényt derítsen erre a kapcsolatra.

A tanulmányok csaknem 410 000 ember adatait tartalmazták. Kiderült, hogy mindegyiknél összefüggés figyelhető meg a cukros üdítők és a magas vérnyomás között. Azok ugyanis, akik ilyen italokat fogyasztanak, azoknál 26-70 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem isszák őket.

Az is bebizonyosodott, hogy a naponta legalább három adag cukros üdítőt fogyasztó tinédzsereknél 87 százalékkal magasabb a kockázat.

A tudósok szerint az ilyen italok csökkenthetik a salétrom-oxid szintjét a szervezetben, amely összehúzza az ereket, ennélfogva vérnyomás-növekedést okozhatnak. Egy másik magyarázat szerint pedig az üdítők némelyikében lévő sóra reagál így a test.

„A cukros üdítők fogyasztását mindenképpen korlátozni kellene az egészséges életmódra irányuló ajánlások részeként, valamint a magas vérnyomás kezelésénél is” – írták a kutatók.

A cukros üdítők cukorbetegséggel, elhízással és szívbetegséggel való kapcsolata már ismert.