Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat a zöld kagyló

A legújabb kutatás szerint a zöld kagyló (Perna viridis) kivonat fogyasztásának köszönhetően több mint 30%-kal enyhült az arthritiszes betegek fájdalma és ízületi merevsége. A legjelentősebb javulást az első 2 hétben tapasztalták, de a csípő- és a térdízületben tapasztalt javulás 3 hónapig is eltartott, amíg a kísérlet résztvevői a Regenovex kapszulát szedték.

Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat a zöld kagylóA zöld kagyló kombinált gyógyhatását az új-zélandi maorik már 100 évvel ezelőtt felfedezték, ezért a kagylót nagy mennyiségben halászták. A kagylókivonatot tartalmazó kapszulában hialuronsav is van, ami természetes formában az ízületek kenését biztosítja a testünkben, és az orvosok gyógyszerként alkalmazzák ízületi fájdalom ellen.

Az amerikai kísérletben 53 enyhe-közepes térd és csípő csontízületi gyulladásban szenvedő beteget kértek fel arra, hogy három hónapig szedjenek Regenovex kapszulát. Tüneteik súlyosságát a vizsgálat kezdetén, majd havonta és a kísérlet végén is rögzítették. A fájdalmat, ízületi merevséget és mozgási nehézséget az elismert Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index skála alapján mérték. A teljes pontszámok a kísérlet alatt több mint 30 százalékkal javultak a kísérlet kezdetén rögzített pontszámokhoz képest.

Dr. Emma Derbyshire, a Manchester Metropolitan Egyetem kutatója elmondta, hogy a zöld kagyló sok esszenciális zsírsavat, például eikozapentaénsavat (ETA) tartalmaz, és erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A szakértő szerint valószínűleg sokan kételkednek abban, hogy az étrendkiegészítők az ízületi fájdalom jelentős enyhülését eredményezhetik, de tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a zöld kagyló és más tengeri olajok alkalmazásának eredményességét.

„Jó bizonyítékunk van arra, hogy ez a fajta étrendkiegészítés segít az enyhe-közepes oszteoarthritiszes betegeknek, az azonban nem valószínű, hogy súlyos ízületi rendellenességek esetében enyhülést nyújt. A legjobb az, ha még idejében elcsípjük a betegséget” – mondta Dr. Derbyshire.