Hirsutismus – élet nem kívánt testszőrzettel

A szakállas nőket mindig a természet fintorának tartották, gyakran mutogatták őket vásárokon. Még ma, a 21. században is alig tudnak normális életet élni. Elbújnak, szégyellik megjelenésüket, a normális szexuális élet számukra csak elérhetetlen álom. A hirsutismus azonban – a hormonális ok miatti túlzott szőrnövekedés – orvosi probléma, amely kezelhető.

Anja F. számára a tükörbe nézés hosszú ideig megpróbáltatás volt. A felső ajka fölött sötét szőrzet nőtt, amely oldalt egészen a haj vonaláig húzódott. A testén is egyre nőtt a szőr: a karjain, a mellén, és a hátán is. „Úgy nézek ki, mint egy ronda férfi” – gondolta Anja, amikor a tükörbe pillantott. Ráadásul minden lehetséges eszközzel, kenőcsökkel és vitaminkiegészítőkkel küzdött a faggyúmirigy-gyulladások ellen. Ez olyan bőrprobléma, melyet a legtöbb ember már a pubertáskorral elfelejt. Anja hirsutismusban szenved. Ma 34 évesen, bőr-és nőgyógyász segítségével végre jól érzi magát a bőrében.Segíthet az epilálás, hormonkezelés

A szőrzet növekedése a pubertáskorral kezdődik

A hirsutismus a legtöbb érintettnél alattomosan kezdődik: az első jelek tipikus a esetekben akkor jelentkeznek, amikor serdülőkorban a hormonok működni kezdenek. A nem kívánt szőr növekedése az idő múlásával az arcon, a lábakon, és néha az egész testen erősödik. Mint minden női, a hirsutismusban szenvedő nők is termelnek mind női, mind kis mennyiségű hím nemi hormonokat (tesztoszteron). A hirsutismus oka az esetek 95%-ában a hormonszabályozásban rejlik. E nők szervezete azonban nem túlzott mértékben termel tesztoszteront, ahogy az orvostudomány korábban gondolta, sokkal inkább a bőr reagál ilyen esetekben túlzott mértékben az egyébként normális tesztoszteron mennyiségre.

E túlérzékeny bőr teszi gyakran bonyolulttá az érintett nők életét. Különösen abban a korban, amikor a lányoknak meg kell tanulniuk bánni a pubertáskor testi következményeivel, és meg szeretnék szerezni az első szexuális tapasztalataikat, a hirsutismusban szenvedők gyakran társadalmi elszigeteltségre kényszerülnek. Pattanások az arcon és erős testszőrzet – nem csak az ágyéki területen, hanem a lábon, az arcon, súlyos esetekben szőrnövekedés még a mellkason és a háton is – szinte lehetetlenné teszi a normális életet.

Anja is így emlékszik: „Az iskolai sport maga volt a szenvedés, különösen az olyan sportágakban, amelyeket közösen végeztünk a srácokkal.” A pattanások, melyek az arc mellett a mellet és a hátat is borították, gyakran összekeverték a higiéniai hiányosságokkal. „Azzal csúfoltak, hogy nem tudok mosakodni.” Anja soha nem mert volna fiúval szót váltani, a táncórán ő volt az egyetlen, aki partner nélkül maradt.

PCO (policisztás ovárium) szindróma, az egyike lehetséges ok

A hirsutismus nem a sors csapása, amit egyszerűen el kell fogadni. Számos terápiás megközelítés létezik, amely a szőrzetnövekedés ellen hat. Először is meg kell győződni arról, hogy a probléma a tesztoszteronszintre adott túlzott reakció miatt van-e. Egy egyszerű vérvizsgálattal ezt bizonyítani lehet. Anja a hirsutismus második leggyakoribb oka miatt szenved: az ún. policisztás ovárium szindrómában (PCO). Ez a hormonális petefészekműködési zavar nőgyógyászati vizsgálattal megállapítható.

Mint Anjánál, a PCO szindróma gyakran társul elhízással és anyagcserezavarral. A túlérzékenység és a PCO szindróma együtt a hirsutismus esetek mintegy 95%-át teszik ki. A betegség gyakran előfordul a menopauza időszakában, amikor a saját hormontermelés csökken. Egyéb okok, mint például a terhesség időszakában fellépő hirsutismus, vagy a proliferáció (sejtburjánzás), amely hormonokat termel, rendkívül ritkák.

Testi és lelki hatások

Mivel a férfias külső gyakran súlyos pszichés következményekkel jár, ezt a betegséget is komolyan kell venni és kezelni kell. A lelki sebet, melyet a környezet állandó elutasítása okoz, semmi esetre sem szabad lebecsülni. Ezért aki felfedezi a hirsutismus első jeleit, a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz.

Első helyen áll a nem kívánt szőrzet eltávolítása. Hogy melyik módszer mellett dönt a beteg, függ a bőr típusától, a meglévő pattanásoktól és – sajnos – a pénztárcától. A gyantázás egy kicsit fájdalmas, de tovább tart, mint az egyszerű borotválás. Ha a szőrszálak puhák és vékonyak, könnyebb szőkíteni őket. Különösen alapos módszer a lézeres szőrtelenítés, vagy a hajhagymák megsemmisítése elektroepilációval. Ezt a kezelést bőrgyógyászok, vagy képzett kozmetikusok végzik.

Kezelés belsőleg

Ami a belső kezelést illeti, erre alkalmas lehet a fogamzásgátló tabletta is. Az olyan szerek, amelyek egyaránt tartalmaznak ösztrogént és progesztint, csökkenthetik a tesztoszteron termelését. Ráadásul az ösztrogén megköti a szervezetben a hím nemi hormont, így hatástalanítja azt. A gesztagén (a progeszteronhoz hasonló hormon) felgyorsítja a tesztoszteron kiválasztását.

Négy páciensből három jól reagál erre a kezelésre. Sajnos a fogamzásgátló tablettáknak vannak mellékhatásai is. Különösen a 35 év feletti dohányos nők gondolják meg alaposan e szerek szedését. Sajnos vannak olyan nők, akiknek a nem kívánt szőrzet okozta problémáját nem befolyásolják a gyógyszerek. Nekik a szőrtelenítés marad – és a sok türelem.

Sport és táplálkozás

Anja, akinek PCO szindrómája volt, azt a tanácsot kapta orvosától, hogy csökkentse testsúlyát a táplálkozás átállításával és sportolással. Sikerült lefogynia több mint 20 kg-ot, mindennap gyalogol fél-egy órát, ami nem terheli az ízületeit, és segít abban, hogy az anyagcseréje ismét normális legyen.

Anja még a gyógyszereket is mellőzhette: a bosszantó szőrszálak nem terjedtek tovább, és menstruációs ciklusa, amely korábban rendszertelen és fájdalmas volt, ma már rendszeres. Arcszőrzetét elektromos epilációval megszüntette. „Végre nőnek érzem magam” – mondja.

(Németből fordította: Koncz László)