Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nem csak az egészség megőrzését szolgálja, hanem fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Sokan a vércukor-ingadozások miatti rosszulléttől tartva nem mernek elkezdeni sportolni, pedig van megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak. A mozgás ugyanis hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszintet.

Több mozgás, kevesebb gyógyszer?

A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti stádiumában, az étrendi változtatásokat rendszeres mozgással kiegészítve, akár gyógyszeres kezelés nélkül is normalizálható a vércukorszint – mondja dr. Bibok György diabetológus. A mozgás azonban a már gyógyszeres kezelés alatt álló, vagy inzulinra szoruló betegek állapotán is sokat segíthet, mert hatására rendszerint csökkenthető a vércukorszint, így a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenhet.Mozgástól "fogy" a cukor

Pozitív mellékhatás

A mozgás kedvező hatása abban rejlik, hogy hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszintet. Fizikai aktivitás során ugyanis a szervezet saját glükózraktáraiból biztosítja a megnövekedett energiaszükségletet. Ez történik akkor is, ha csak a busz után futunk és akkor is, ha például úszunk, vagy kerékpározunk. A közepes intenzitással, hosszabb ideig végzett mozgás alatt akár 20-szor annyi glükózt is felhasználhat a szervezetünk, mint nyugalmi állapotban, a kanapén tévézve, vagy a számítógép előtt ülve.

Kevesen vágnak bele

A kedvező hatás ellenére a betegek többnyire alig, vagy egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében – számol be tapasztalatairól dr. Bibok György. A cukorbetegek számára pedig fontos lenne a mozgás, nem csak a súlyos szövődmények – szív- és érrendszeri betegségek, vese- és idegkárosodás – elkerülésére, hanem a vércukorszint normalizálásának érdekében is.

Edzzen az orvosával!

A testmozgás hatására csökken a vércukorszint, ami hosszú távon kedvező hatású, de kezdetben kellemetlen tüneteket is okozhat. Ha a beteg úgy dönt, hogy a korábbihoz képest aktívabb életet szeretne élni, fontos, hogy erről konzultáljon kezelőorvosával. Átalakíthatjuk, újra személyre szabjuk a korábban beállított kezelést annak érdekében, hogy a vércukorszint-ingadozásokat elkerüljük – mondja az orvos. Ebben nagyszerű támogatást nyújt a telediabetológia, melynek segítségével az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból könnyen, közvetlen orvos-beteg találkozó nélkül is áttekinthető és követhető a vércukorszint változása. Ha a beteg megosztja az adatokat a kezelőorvosával, lehetősége nyílik a kezelés nyomon követésére, naprakész módosítására.