Hányszor egyenek egy nap a cukorbetegek?

A királyi reggeli és a polgári ebéd egészségesebb, mint hat kisebb étkezés a nap folyamán, különösen a túlsúlyos és a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára – derül ki a friss cseh kutatásból. A felmérés során ötvennégy 30 és 70 év közötti, kettes típusú diabétesszel küzdő páciens étrendjét vették górcső alá a szakemberek.

Hányszor egyenek egy nap a cukorbetegek?Mindkét csoport az ajánlottnál ötszáz kalóriával vitt be kevesebbet naponta. A 27 fős csoport tizenkét héten át naponta hatszor fogyasztott kisebb adagokat, míg a kontrollcsoport óriási reggelit és nagy ebédet vett magához a vizsgált időszakban. Ezután a két csoport étrendet cserélt, és további három hónapon át folytatta a kísérletet. A dietetikusok ügyeltek arra, hogy a két csoport tápanyag- és kalóriabevitele megegyezzen.

Kiderült, hogy a testsúly – a limitált kalóriabevitelnek köszönhetően – mindkét csoport esetében csökkent, ugyanakkor többet fogytak azok, akik napi két kiadós étkezéssel beérték. A napi kétszer étkezők 3,7 kg-tól szabadultak meg, míg a napi hatszor nassolók 2,3 kg-mal lettek karcsúbbak. Kiderült, hogy a máj zsírtartalma és a vércukorszint is kedvezőbben alakult a királyi reggeli és a polgári ebéd filozófiáját gyakorlatba is átültető csoport esetében.

Dr. Hana Kahleová, a prágai Klinikai és Kísérleti Orvosi Intézet professzora elmondta: „Egyértelmű, hogy a kettes típusú diabéteszben szenvedő páciensek számára egészségesebb naponta kétszer, kiadósan étkezni, mint hat kisebb nassra felosztani a napot. Ugyanakkor még további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket tudjunk levonni.”