Mi segít, ha viszket a fejbőrünk?

Fejbőrünk nagyon érzékeny, a gondos ápolás fontos a korpás vagy viszkető fejbőr megelőzésére. Ha viszket fejbőrünk, annak gyakran a túl száraz bőr az oka, ami külső hatások miatt – mint a túl gyakori zuhanyozás és a forró hajszárítóval történő hajszárítás – válik szárazzá. Rosszul megválasztott sampon vagy betegség is okozhatja a viszketést.

A fejbőr testünk egyik legérzékenyebb része, ennek ellenére túl kevés figyelmet szentelünk neki. Több rétegből áll: a mélyebb rétegekben képződnek az új sejtek, a felületén pedig kilökődnek az elhaltak. A fejbőrben szőrtüszők, faggyú-és verejtékmirigyek, valamint immunsejtek és idegek találhatók. Együtt olyan funkciókat látnak el, mint például a folyadékcsere, érzés- és hőszabályozás.Kíméletesen bánjunk vele

Négy fejbőrtípus

A fejbőr állapotától függően négy típust különböztetünk meg:

  • Normál fejbőr: a faggyúmirigyek annyi faggyút termelnek, amitől a haj nem zsíros, de a fejbőr és a haj rugalmas marad. A zsír-és folyadékháztartás egyensúlyban van.
  • Száraz fejbőr: a faggyúmirigyek túl kevés faggyút termelnek, vagy a fejbőr nem kap elegendő tápanyagot, ezért hiányzik a zsír és a nedvesség.
  • Zsíros fejbőr: a faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, ennek kiváltó oka lehet a hormonális változás, vagy a stressz.
  • Korpás fejbőr: korpásodás oka lehet mind száraz, mind zsíros fejbőr, ennél is a hormonháztartás változásai, vagy stressz lehet a legfőbb kiváltó ok.

Száraz fejbőr

Ha viszket a fejbőr, ennek oka legtöbbször a száraz bőr. Ezt napsütés, sós, vagy klóros víz, alacsony páratartalom vagy túl forró hajszárító okozhatja. A fejbőrt irritálhatja sapka viselése, de genetikai hajlam is szóba jöhet. Ha a fejbőr száraz és viszket, feltétlenül enyhe, semleges sampont használjon. Ideálisak az olyan termékek, melyek hidratáló összetevői nyugtatják a fejbőrt. Gyakran segít, ha olívaolajjal finoman bemasszírozzuk a fejbőrt, és éjszaka rajtahagyjuk. Másnap reggel lemossuk semleges samponnal, fontos, hogy ne zuhanyozzunk túl forró vízzel.

A fejbőr viszketésének más okai is lehetnek. A tüneteket gyakran okozza ápoló- vagy hajformázó szerek allergiás reakciója.

Elsősegély korpa ellen

Ha viszket a fejbőr és enyhe kaparásra fehér „pelyhek” hullnak a hajból, korpásodásról van szó. Száraz fejbőr esetében az elhalt hámsejtek egészen kicsik, zsíros fejbőr esetén nagyok. Korpa akkor képződik, ha a bőr megújulási folyamata erősen meggyorsul. Korpásodás elleni samponnal a helyzet többnyire kezelhető, de hasznos lehet a csalántea és almaecet 2:1 arányú keveréke. Ha a panaszok a kezelés ellenére sokáig megmaradnak, forduljon orvoshoz.

Seborrhoeás dermatitis (faggyúfolyásos bőrgyulladás)

Ha a viszketés mellett kiütés is jelentkezik a fejbőrön, ennek seborrhoeás dermatitis az oka. Az ilyen ekcéma nem feltétlenül jár viszketéssel. Jellemző tünete a bőrpír és a hólyagosodás. A kiütés bizonyos esetekben a fejbőrről átterjedhet az arcra is. Az oka máig ismeretlen. Azt gyanítják, hogy a genetikai hajlam mellett a legyengült immunrendszer is szerepet játszhat, és hogy gombafertőzés is elősegítheti az ekcéma jelentkezését.

A viszketés más lehetséges okai

A viszketés oka lehet gombás bőrbetegség is, bőrpírral, hólyagosodással és korpásodással. Gombafertőzéskor különösen fontos, hogy ne kapargassuk a fejbőrt, mert ezzel a gombát a mélyebb bőrrétegekbe is bevihetjük.

Erős viszketés jelentkezhet parazitafertőzés esetén (bolha, a fejtetű vagy atkák). A paraziták az emberi vérből táplálkoznak, közben mini sérüléseket okoznak a fejbőrön. A vérszívóktól meg kell szabadulni, fontos a higiénés szabályok betartása.

(Németből fordította: Koncz László)