Mennyire egészségesek a probiotikus élelmiszerek?

Mikroorganizmusok, amelyek védik a beleket és erősítik az immunrendszert – évek óta ismert, hogy ilyen egészségjavító baktériumok valóban léteznek. Különösen a joghurtban, aludttejben, kefirben, savanyú káposztában, céklában és uborkában van sok belőlük. Ki ne hallotta, látta volna a probiotikus ételek reklámjait? De vajon azt kapjuk, amit a reklám ígér?

A belek képezik az emberi test legnagyobb immunrendszerét – aki évtizedekkel ezelőtt ezt állította, azt elnéző mosollyal kezelték. Mára számos tanulmány kimutatta, hogy azok a betegségek, amelyek az immunrendszer hibás működése miatt keletkeznek, gyakran a belekből indulnak ki – vagy fordítva – bizonyos betegségek a baktériumflóra támogatásával gyógyíthatók.A legismertebb forrás

Mik azok a probiotikumok?

Ezek a mikroorganizmusok természetes részei az egészséges bélflórának. Táplálék, vagy táplálékkiegészítő formájában a bélbe kerülnek, ott elszaporodnak és támogatják a meglévő bélflórát, stimulálják és erősítik az immunrendszert. Különösen sokat segítenek a tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok – de csak bizonyos korlátozásokkal:

  • Nem minden baktériumtörzsnek van megfelelő hatása; a tanulmányokban bizonyított hatások csak a tesztelt probiotikumokra érvényesek (ami nem jelenti azt, hogy ezek másoknál nincsenek meg.)
  • A táplálékbevitel során az egészségjavító mikroorganizmusoknak csak kis része jut el a belekbe, a többit a gyomor- és az epesav pusztítja el.
  • Az élelmiszereknél fennáll annak a veszélye, hogy szakszerűtlen tárolás vagy szállítás miatt már nincs elegendő baktériummennyiség bennük.

Probiotikumok vannak a tejsavban fermentált élelmiszerekben – és nem csak a kis műanyag poharakban kapható joghurtok óta. Megtalálhatók aludttejben, kefirben és joghurtban, savanyú káposztában, céklában és savanyú uborkában egyaránt. Ezek a baktériumok ősidők óta segítenek tartósítani az élelmiszereket, mert az erős savtermelés révén más károsító organizmusoknak nincs esélyük velük szemben.

A probiotikumok hatásai

„Probiotikus” címszó alatt az élelmiszer-kereskedők hűtőpolcai tele vannak olyan termékekkel, melyek szinte mind drágábbak, mint a hagyományosak. Piaci részesedésük közel 15 százalékos. Nem minden fogyasztó érti meg azonnal a Lactobacillus casei Actimel vagy Lactobacillus casei Golding és Gorbach (LGG) jelentését. Ezek az – egyébként genetikailag nem módosított – tejsav-baktériumok nagyon ellenállóaknak bizonyulnak a gyomor-és epesavval szemben.

  • Valóban, bizonyos probiotikumok, mint a száraz élesztő (Saccharomyces boulardii), és a Lactobacillus rhamnosus GG (pl. LGG vagy Lactobacillus acidophilus) baktériumok enyhíthetik a gyomor-bélrendszeri fertőzések és a hasmenéses betegségek időtartamát és súlyosságát. Megelőzésszerűen is használhatók az. ún. utazásos hasmenés ellen (5 nappal az utazás megkezdése előtt elkezdve szedését).
  • Más baktériumok segítik az emésztést és csökkentik a romlást okozó baktériumok számát a vastagbélben; laktóz-intolerancia esetén javítják a laktóz megemésztését.
  • Kisgyerekeknél a probiotikus tulajdonságokkal rendelkező tejsavbaktériumok fogyasztása véd bizonyos bélfertőzésekkel szemben és segít normalizálni a baktériumok elszaporodását antibiotikumos kezelés után.
  • Az anya terhessége és a szoptatás alatt elfogyasztott tejsavbaktériumok (pl. LGG®, SymbioLact comp.®) segít megelőzni az allergiás reakciókat és gyermekeknél az ekcéma kialakulását.
  • A probiotikumok a gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) és húgyúti fertőzések lefolyását pozitívan befolyásolják.
  • Lehetséges, hogy a probiotikumok csökkentik a vastagbélrák kockázatát, mert gátolják a sejtkárosító enzimeket. Egy japán tanulmány ezt a hatást tapasztalta Lactobacillus casei Shirota baktérium esetében.
  • Lehetséges hátrányok: előfordulhat, hogy bizonyos betegségek súlyosbodhatnak – potenciálisan érintett néhány autoimmun betegség, mint például a Bechterew-kór.

Döntő, hogy a probiotikus termékeket gyakran, vagyis csaknem naponta és rendszeresen fogyasszuk. Ellenkező esetben a baktérium nem tud megtelepedni a bélnyálkahártyán. A hagyományos, nem hőkezelt joghurtok és tejtermékek, amelyek élő lactobacillusokat és bifidus-baktériumtörzseket tartalmaznak, jótékonyan hatnak az egészségre. Tanácsos ezért naponta alacsony zsírtartalmú savanyított tejtermékeket fogyasztani.

(Németből fordította: Koncz László)