A gomba dicsérete

A gombák segítenek a krónikus betegségek – rák, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, elhízás – megelőzésében, főleg antioxidáns és kedvező hatású diétás rost tartalmuk révén. Eltérő formájuk és méretük ellenére a gombák nagyjából hasonló tápértékűek. Egy csészényi gomba 15 kalóriát, 0 g zsírt, 2,2 g fehérjét és 2,3 g szénhidrátot tartalmaz.

Gazdagok B-vitaminokban: riboflavinban, folátban, tiaminban, pantoténsavban és niacinban. A gomba az egyetlen, növényi eredetű (már amennyire növénynek lehet tekinteni a gombákat) D-vitamin forrás. Több olyan ásványi anyagot is tartalmaznak, amelyet a táplálékból nehezen lehet beszerezni, például szelént, de van bennük kálium, réz, vas, foszfor is.

A béta-glükánok olyan rostok, amelyek a gombák sejtfalában találhatók. Kiterjedt tanulmányozásuknak köszönhetően megállapították róluk, hogy javítják az inzulin rezisztenciát és a vér koleszterinszintjét, emellett stimulálják az immunrendszert.Hasznos dolgok tárháza

A gombák tartalmaznak kolint is, ami elősegíti az alvást, az izomműködést, a tanulást és a memóriát. A kolinnak szerepe van a sejtmembránok struktúrájának fenntartásában, az idegi impulzusok továbbításában, a zsír megfelelő felszívódásában. Ezen kívül a kolin csökkenti a krónikus gyulladást.

A gombák ugyanolyan magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, mint a sárgarépa, a paradicsom, a zöldpaprika, a sütőtök, a zöldbab vagy a cukkini, és ezzel felvehetik a harcot a daganatos betegségekkel szemben. A szelén, ez az ásványi anyag, amely hiányzik a gyümölcsökből és a zöldségekből, de megvan a gombákban, szintén képes a rákkeltő vegyületek kitakarítására a szervezetünkből, és a tumor növekedése ellen hat.

Ugyancsak gátolja a ráksejtek növekedését a D-vitamin, amely egyedül a gombákban található a növényvilágban.

A gombák folátjai a DNS-szintézisben és a DNS kijavításában játszanak fontos szerepet – megelőzik a ráksejtek kialakulását a DNS-mutációkból.

A béta-glükán rostok és a kitin növelik a jóllakottság érzését, csökkentik az étvágyat, és az össz-kalória bevitelt, ezzel a testsúly csökkentésében is segítenek.

A szív és az erek egészségéhez főleg a rostjaikkal, a kálium- és C-vitamin tartalmukkal járulnak hozzá a gombák. A kálium és a nátrium ugyanis együttesen szabályozzák a vérnyomást. A magas kálium tartalmú és alacsony nátrium tartalmú gomba fogyasztásával alacsonyabban tarthatjuk a vérnyomásunkat, csökken a szív- és érrendszeri betegségek veszélye.