Mit tehetünk lábgomba ellen?

A lábujjak, különösen a kis- és a negyedik lábujj között gyakori a gombás fertőzés. Ott ugyanis a lábgomba számára kedvező klíma uralkodik: sötét, szűk, meleg és izzadt. A bőr felpuhul, kivörösödik, viszketni, vagy égni és hámlani kezd, gyakran fájdalmasan bereped. Különösen veszélyes, hogy a bőrön át a baktériumok is utat találnak és pl. orbáncot okozhatnak.

Az ujjak közül a gomba gyakran a talp és lábél felé terjed, ritkán a lábfej felé. Ott bőrpír keletkezik, a bőr hámlani kezd, bizonyos esetekben kis viszkető hólyagok keletkeznek. A lábgomba megtámadhatja a körmöket, és gombás körömbetegséget okozhat. Néha átterjedhet máshova, a váll és az ágyék tájékára is. A Candidával szemben ez a fajta gomba a test felszínén marad.

A szakember a tünetek alapján jól el tudja különíteni a gombát más hámlást okozó, fertőző bőrbetegségektől. Erős gombafertőzésnél, vagy ha a körmöket is megtámadta a gomba, úgynevezett szisztémás kezelés szükséges. A házi szerekkel történő kezelés de kisegítő módszerként alkalmazható:

  • Gyulladás ellen segít az útifű, zsurló vagy a martilapu.
  • Gyulladásgátló a körömvirág kenőcs, -olaj, vagy esszencia.
  • Hatásos lehet a levendula- vagy tölgyfakéreg főzetéből készült áztatás.

A lábgomba megelőzése

A legfontosabb, hogy a lábat szárazon és melegen tartsuk. Szárítsa meg a lábát alaposan zuhanyozás és fürdés után, ne feledkezzen el a lábujjak közötti területekről se. Tipp: szárításhoz használjon hajszárítót.

Cserélje törölközőit legalább hetente egyszer. Meglévő gombafertőzés esetén használjon a lábára saját törölközőt, és cserélje ezt naponta.

Hordjon kifőzhető pamutharisnyát, ne szintetikus szálból készültet. Ha hajlamos lábgombásodásra, helyezzen vászoncsíkot a lábujjak közé.

Szellőztesse cipőit, ha lehet, cserélje naponta és fertőtlenítse rendszeresen. Kerülje a műanyagból készült cipőket, amely elősegítik az izzadást.

Mezítláb járkálni ugyan egészséges, de uszodában, strandon, szaunában viseljen mindig fürdőpapucsot.

Tartózkodjon a vízbe menés előtti, ún. lábfertőtlenítőktől.

Ügyeljen arra, hogy senkinek ne legyen a családban lábgomba-fertőzése – egy hordozó bőven elég arra, hogy mindenkire átterjedjen.

Tanácsok

Ha gyakran szenved lábgombától, és kizárható a családon belüli fertőzés, alaposabban kell kutatni az okot, pl. cukorbetegséget vagy vérkeringési zavarokat.

Masszírozza lábát rendszeresen kakukkfű- vagy teafaolajjal – megakadályozhatja az ismételt gombafertőzést, de mindenképpen javítja a vérkeringést. Hasonló hatása van a hideg-meleg vizes lábfürdőnek is, kevés almaecettel. Ha hajlamos a lábizzadásra, tehet a lábfürdőbe tölgyfakéreg- vagy zsályateát.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A körömgomba felismerése és kezelése (1)