A körömgomba felismerése és kezelése (1)

A körömgombát és a bőrgombát nehéz elkerülni, de nem minden érintés vezet elkerülhetetlenül fertőzéshez. A kórokozók csak akkor válnak veszélyessé, ha a kis sebek vagy rossz immunrendszer nyitják meg a kapukat. A gombák különösen a nedves és meleg környezetben érzik jól magukat, ezért terjednek a lábgomba inkább a lábujjak között, a körömgomba a körmökön.

A láb- és körömgomba közeli rokonok

A körömgombának sok közös vonása van a lábgombával, mivel mindkét forma kórokozói azonosak, így a lábgombából keletkezhet körömgomba és fordítva.

Az esetek kétharmadában az okok fonalas gombák (dermatofiták, különösen a trichophyton rubrum), a körömgombáé a tinea unguium. Kevésbé gyakori bűnös az élesztő- vagy a penészgombák. Az inkubációs idő, azaz a fertőzésektől a tünetek megjelenéséig eltelt idő a fonalas gombák esetében körülbelül egy-két hét.

A körömgomba ragályos

A gombák emberről emberre terjednek, többnyire spórákon keresztül. Éppen ezért különösen gyakran fertőz ott, ahol mezítláb járkálunk, és számára kellemes klímája uralkodik, vagyis:

  • uszodában
  • szaunában
  • a kondicionáló termek öltözőiben
  • a szállodai zuhanyfülkékben

Ki kap különösen gyakran körömgombát?

Bizonyos tényezőknek jelen kell lenniük ahhoz, hogy a körömgomba kifejlődjön. Ezek közé tartozik például:

  • örökletes hajlam
  • immungyengeség
  • érrendszeri vagy idegrendszeri betegségek
  • a lábak deformitása
  • túl szűk cipő
  • ismétlődő sérülések (például sportnál)

A körömgomba fertőzés nem csak kozmetikai probléma. A körömgomba fertőzés különösen a cukorbetegek esetében jelent veszélyt. A spórák ugyanis a köröm és a környező bőr sérülését okozzák, amelyen keresztül a baktériumok behatolhatnak. Rosszul beállított cukorbetegség, vagy keringési zavarok esetén súlyos fertőzések fenyegetnek.

A körömgomba felismerése, tipikus tünetei

A gombaspórák megváltoztatják a körömanyag szerkezetét. A következő tünetek jellemzőek a lábkörmökön:

  • a köröm megvastagszik
  • az érintett köröm fehéres vagy sárgás-barnás lesz
  • a körmön fehér foltok és csíkok mutatkoznak
  • a köröm vágása során a köröm törékeny és morzsolódik, adott esetben az egyes rétegek leválnak
  • néha a köröm meglazul és felemelkedik a körömágyról
  • nem ritka a gyulladt körömágy
  • a lábon a körömgomba fájdalmat okozhat járáskor vagy szűk cipőben

Ha a dermatofitok, azaz a fonalas gombák elkezdik tevékenységüket, a változások általában a köröm szabad szélén kezdődnek. Ha az élesztőgombák felelősek a fertőzésért, akkor az elszíneződés nagyobb valószínűséggel jelenik meg a köröm falán, azaz ahol a köröm nő. A növő, új köröm azonnal megfertőződik.

A gombás körömfertőzések gyakran szabad szemmel rosszul láthatók, ezért sokan nem ismerik fel a köröm elváltozásait, és nem kapcsolják össze őket gombás fertőzéssel.

Ha a körmöket nem kezelik következetesen, az egészséges körmökön akadálytalanul terjedhet a gomba. Ha gyanítja, hogy körömgombája van, feltétlenül forduljon orvoshoz.

Diagnózis

A teljes bizonyosságot a köröm anyagának orvosi vizsgálata teszi lehetővé. A speciális tintával festett gombák spórái könnyen felismerhetők. Ezekkel gombatenyészetet készítenek, ami információt nyújt a kórokozó típusáról – ez fontos a megfelelő terápiához.

A körömgomba kezelése

A körömgomba többféleképpen kezelhető, attól függően, hogy a gombafertőzés milyen előrehaladott állapotban van. Külső kezeléshez speciális körömlakkot vagy tinktúrát használnak. A körömgomba belső terápiája tablettákkal történik, amelyeket általában több hónapig kell szedni. Mi más segít még a körömgomba ellen? Tudja meg itt, hogy mely gyógyszereket használnak, és hogy a házi szerek használnak-e.

A lábgomba viszonylag rövid idő alatt kezelhető megfelelő kenőcsökkel, a lábujjak körömgombája azonban gyakran sok türelmet igényel. Mindenesetre minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál gyorsabb lesz a siker.

A körömgomba makacs, és szinte soha nem gyógyul meg magától. Ha nem kezelik, nemcsak lábgomba alakulhat ki, hanem a bőrön is berepedések keletkeznek, ami könnyű utat jelent a baktériumok számára – ez például az orbánc gyakori oka. Az esetleg meglévő lábgomba esetén a láb körmeit is kezelni kell körömgomba ellen.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mit tehetünk lábgomba ellen?