A magas vérnyomás védi a nagyon időseket a demenciától

Amerikai kutatók 10 évig követték nyomon a magas vérnyomást és a demenciát 625 kilencven éven felüli emberben. Az eredmények szerint a legmagasabb vérnyomással rendelkezőkben volt a legkisebb a valószínűsége a demencia kialakulásának. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, ez nem jelenti azt, hogy a betegeknek nem kell kontrollálni a magas vérnyomásukat.

A magas vérnyomás védi a nagyon időseket a demenciától„Kutatásunk alapján semmi esetre sem javasoljuk, hogy az idősek körében ne kezeljék a magas vérnyomást” – nyilatkozta az Alzheimer Társaság koppenhágai nemzetközi konferenciáján közzétett tanulmány társszerzője, Maria Corrada. „Mi csupán azt állítjuk, hogy a nagyon idős alanyok megfigyelése alapján némi bizonyíték utal arra, hogy a magas vérnyomás idős korban segíthet a mentális képességek fenntartásában.”

Corrada szerint az összefüggés oka nem teljesen egyértelmű. Lehetséges, hogy a magas vérnyomás javítja az agyba irányuló véráramlást, de ez is csak feltételezés. A háttérben álló mechanizmus kiderítéséhez mindenképpen további kutatásokra lesz szükség. A kutatás nem bizonyította, hogy a magas vérnyomás jobb mentális élességet eredményez a nagyon idősek körében, csupán összefüggést mutatott ki a kettő között.

Catherine Roe, a St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem neurológusa szerint az eredmények egybehangzanak mindazzal, amit a magas vérnyomásról már tudunk.

„A magas vérnyomás középkorban a későbbi demencia egyik kockázati tényezője” – magyarázta Roe. „Ez teljesen egyértelmű a korábbi kutatásokból. A 60-as és 70-es éveikben lévő emberek magas vérnyomása és a kognitív rendellenességek közötti összefüggésre vonatkozóan azonban nagyon vegyes kutatási eredmények állnak a rendelkezésünkre. Úgy tűnik, hogy a magas vérnyomás kisebb kockázati tényező a mentális hanyatlással kapcsolatban idősebb korban” – tette hozzá Roe. „Ettől függetlenül a magas vérnyomás számos egyéb okból mégis káros.”