Valóban rákot okoznak a hőálló poharak és ételhordók?

Az Egyesült Államok Országos Kutatási Tanácsának szakértői szerint az eldobható thermo ételhordók és -poharak egyik kémiai alapanyaga rákkeltő hatású lehet. A toxikológusokból, kémikusokból és orvosokból álló tudóscsoport tagjai azt állítják, hogy a thermo poharak előállításánál használt sztirol az emberek esetében karcinogénként viselkedhet.

Valóban rákot okoznak a hőálló poharak és ételhordók?„Ugyanakkor fontos észben tartani azt is, hogy ez a mostani vizsgálat csak kockázatfelmérésként értelmezhető – nyilatkozta Dr. Janes Henney, a kutatásért felelős tanács vezetője – Bár tudományos magyarázattal alá tudjuk támasztani, hogy a sztirol kapcsolatba hozható a rákos megbetegedésekkel, más magyarázat is szóba jöhet. Elképzelhető például, hogy egyéb tényezők is szerepet játszanak a jelenség kialakulásában. A kutatási eredményeink figyelmeztetnek, hogy ez az anyag komoly gondokat okozhat, de további vizsgálatokra van szükség annak kiderítésére, hogy pontosan mekkora mennyiségben és milyen módon jelent veszélyt a sztirol.”

Az Amerikai Kémiai Tanács korábban már többször védelmébe vette a sztirolt. Állításuk szerint a polisztirol poharak és más ételhordók már közel 50 éve használatban vannak, és eddig semmi nem mutatott arra, hogy rákkeltő hatásuk lenne.

Pár hónappal ezelőtt azonban brit kutatók is felvették a sztirolt annak a 170, az élelmiszereiparban alkalmazott veszélyes kémiai anyagnak a listájára, amin a potenciálisan rákkeltő anyagok szerepelnek.

Az Élelmiszercsomagolási Fórum szakértői szerint a mérgező anyagok az élelmiszereken keresztül könnyen bejuthatnak az emberi szervezetbe, ahol aztán génhibákat okozva daganatos betegségeket válthatnak ki.

A mostani kutatás részletes leírása a Food Additives and Contaminants című tudományos szaklapban olvasható.