Táplálkozás hasmenés alatt és után

Nagymamáink házi szerei óta már jóval többet tudunk a hasmenéskor szükséges helyes táplálkozásról. Olyan diéta javasolt, amely magában foglalja mind a cukrot, mind a sót – ezek kiegyenlítik a hasmenés által okozott folyadék- és ásványianyag-veszteséget. Lássuk, milyen a megfelelő étrend, mely ételek-italok ajánlottak, és melyektől célszerű tartózkodnunk.

A hasmenésnek különböző okai lehetnek, többek között bizonyos élelmiszerek és az egészségtelen táplálkozás is kiválthat hasmenést. Cukor, édesítőszer és fruktóz – megtalálható néhány gyümölcsben és a mézben – hasmenést okozhat túlzott fogyasztás esetén, de az ételintolerancia is gyakran vezet hasmenéshez. Vannak olyan, emésztést elősegítő élelmiszerek, amelyek túlzott fogyasztása is hasmenést okoz, ezek közé tartoznak a rostos anyagok, mint a gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és diófélék, különösen a szárított füge és sárgabarack.A barackot inkább kerüljük

Előtte és utána

Legfontosabb az elegendő folyadék bevitele, a kálium, sót és cukor pótlása. Ajánlott a kevés szénsavtartalmú ásványvíz, ribizlilé, sárgarépalé, de gyengéd hidratálást kínál a kamilla-, édeskömény- és borsmentatea is. A híg csirkehúsleves pozitívan támogatja a diétát hasmenés esetén, mivel sok ásványi anyagot és elektrolitot tartalmaz, amire a szervezetnek ilyenkor szüksége van. A hasmenéses panaszok lecsengése után a táplálkozás tovább bővíthető kímélő, gyomorbarát étkezéssel. Az alma- vagy banánpép hasonlóképpen kímélő, mint a gyenge répaleves, kása, vagy burgonyapüré.

Ajánlott diéta hasmenéskor

Az alábbi élelmiszerek ajánlottak hasmenésnél:

  • alacsony zsír-és rosttartalmú élelmiszerek
  • enyhe székletfogó élelmiszerek, mint a banán, pirítós vagy rizs
  • a friss sárgarépa képes megkötni a folyadékot a bélben

Amit kerülni kell hasmenéskor:

  • nagyon forró és nagyon hideg ételek
  • nyers zöldség és friss gyümölcs
  • puffasztó zöldségfélék, mint a hagyma és a káposzta
  • teljes kiőrlésű gabonák, korpa, dió
  • erős és zsíros ételek
  • tejtartalmú élelmiszerek
  • kávé és alkohol

Csecsemők, kisgyerekek

Hogyan segíthetünk a kicsiknek legjobban, ha hasmenésük van? Csecsemőknél és kisgyermekeknél előfordul alkalmanként hasmenés, ami nem komoly dolog, a célzott táplálás azonban segít elmulasztani a kellemetlen tüneteket.

A kímélő étel főként zabkása legyen, emellett jó a banánból és az almából készült püré, rizskása joghurttal, burgonyapüré. A friss sárgarépából készült leves is ajánlott a hasmenéses gyermekeknek. Ha a kisgyermekek hasmenés mellett hányingerrel és hányással küszködnek, pirított kenyér vagy kétszersült is segíthet.

(Németből fordította: Koncz László)