Napi két adag csonthéjassal a cukorbetegség ellen

Napi két adag csonthéjas elfogyasztásával állítólag csökkenthető és stabilizálható a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje. De vigyázzunk, mert csak első hallásra tűnik egyszerű megoldásnak, valójában nem mindegy, mit eszünk. Nem minden csonthéjas megfelelő, az előnyök például a dióra és a kesudióra vonatkoznak, de a mogyoróra nem.

Napi két adag csonthéjassal a cukorbetegség ellenA torontói kutatók egy adagot 30 grammban vagy negyed csészényiben határoztak meg. Tizenkét klinikai teszt eredményének elemzésével bebizonyosodott, hogy a csonthéjasok a vércukorszint két markerére is előnyösen hatnak.

A 450 résztvevő közül a csonthéjasokat evőknél a három hónapon keresztüli mérést jelentő HbA1c-teszt, illetve a legalább nyolc órányi nem evést követő éhgyomri vércukorszint-mérés is jobb eredménnyel zárult. A hatás akkor volt a legátütőbb, amikor a csonthéjasok finomított szénhidrátok helyét vették át az étrendben, nem pedig telített zsírokét.

A résztvevők naponta átlagosan 56 grammot fogyasztottak el a csonthéjasokból.

„Ezek a csemegék hozzájárulnak az egészséges vércukorszinthez, éppen ezért az egészséges táplálkozás részeinek tekintendők” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. John Sievenpiper, a torontói St. Michael’s Hospital szakértője.

Noha a csonthéjasok viszonylag sok zsírt tartalmaznak, azok javarészt egészségesebb, telítetlen változatok. És annak ellenére, hogy kalóriadúsak, a résztvevők súlya nem gyarapodott.