Újra mondjuk: az energiaitalok veszélyesek

Sokan még most sincsenek tisztában azzal, hogy az energiaitalok több veszélyt is rejtenek magukban. Felelőtlen fogyasztásuk komoly egészségkárosodáshoz vezethet, mivel a koffein mellett guaranát, taurint, L-karnitint, ginszenget és yohimbint is tartalmaznak, melyek együtt növelik a pulzusszámot és a vérnyomást, ugyanakkor lassítják a koszorúér véráramlását.

Elsősorban a fiatalabb generációt érinti a túlzott energiaital-fogyasztás problémája. A tinédzserek és a huszonévesek remek piacot jelentenek ezeknek a termékeknek, amelyek reklámjuk szerint felpörgetnek, energiát adnak, finomak és menők. Jól jönnek a mindennapokban, a tanulásban, a munkában, de hétvégén is kikapcsolódáshoz és bulizáshoz.Az energiaital ártalmas

Az igazság az, hogy az egyik legnagyobb veszélyt az utóbbi esetében jelentik. Már régóta elterjedt szokás az alkohol és az energiaital kombinálása, pedig ez plusz terhet jelent szervezetünknek. Berúgáshoz tehát nem ajánlott az energiaital, hiába hisszük azt, hogy az majd segít ébernek maradni, józanít. Józanodásról szó sincs, ellenben testünk több méreganyagot kénytelen feldolgozni, nem beszélve a jelentős mértékű dehidratáltságtól.

Az energiaitalok megemelik a vérnyomást, és veszélyt jelentenek azokra, akiknek rejtett szívproblémájuk van. A magas koffeintartalom felpörget egy időre, de a hatás gyorsan múlik, ráadásul komoly teljesítménycsökkenés követi.

Alkohol fogyasztása mellett sportoláskor is kiemelten káros az energiaitalozás, a gyors és túlzott folyadékvesztés komoly problémákat, ájulást, rosszullétet okozhat.

Ha valaki olykor-olykor megiszik egy-két energiaitalt, nem lesz baja (a szívproblémákkal küzdőknek ennyit sem szabad!), de mérlegelni kell. A negatív rövid távú hatások mellett a hosszú távú eredmény sem túl kecsegtető: a szív mellett a májnak és a vesének is árt, ugyanakkor több italban az egészség szempontjából számos megkérdőjelezhető összetevő van.