Citrom minden mennyiségben!

A citrom jótékony hatását először a korai felfedezők ismerték meg, az akkor gyakori súlyos tengerészbetegség, a skorbut kezelésére használták. A XVIII. század közepén ismerték fel, hogy a citrom rendkívül hatékonyan kezeli ezt a betegséget, amit a hónapokig tartó, friss zöldség és gyümölcs nélküli tengeri utakon fellépő C-vitamin-hiány okozott.

A citromot ritkán fogyasztjuk önállóan intenzív savanyú íze miatt, de rendkívül népszerű kis mennyiségben, fűszerekkel kombinálva szószokhoz, salátaöntetekhez, pácokhoz, italokban és édességekben.Télen együk gyakrabban

Egy nyers citrom a héja nélkül kb. 58 g, 17 kalóriát, 0,6 g fehérjét, 0,2 g zsírt, 5,4 g szénhidrátot (ebből 1,6 g rost, 1,5 g cukor), napi C-vitamin szükségletünk 51%-át, tartalmazza, és kisebb mennyiségben van benne tiamin, riboflavin, B6-vitamin, pantoténsav, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, réz és mangán.

Az amerikai kardiológustársaság szerint több citrusgyümölcs fogyasztása nőknél csökkentheti az isémiás szélütés kockázatát. A sok citrusgyümölcsöt fogyasztó nők isémiás szélütés-kockázata 19%-kal kisebb volt, mint a keveset fogyasztóké.

Mint az erős antioxidáns C-vitamin kiváló forrása, a citrom és leve segít leküzdeni a rákot okozó szabad gyökök kialakulását.

Az antioxidáns C-vitamin, ha természetes formájában fogyasztjuk vagy helyileg alkalmazzuk, segíthet megelőzni a bőr károsodását, amit a napsugárzás és a környezetszennyezés okozhat, csökkenti a ráncokat és javítja a bőr általános szerkezetét. A C-vitamin alapvető szerepet játszik a kollagén termelésében, ami bőrünk tartószerkezetét adja.

Az asztma kialakulásának kockázata kisebb azoknál, akik bizonyos tápanyagokból, köztük a C-vitaminból, nagyobb mennyiséget fogyasztanak.

A vashiány az egyik leggyakoribb tápanyaghiány, a vérszegénység fő oka a fejlett országokban. Ha gazdag C-vitamin tartalmú ételeket nagy vastartalmú ételekkel párosítunk, akkor maximalizáljuk testünkben a vasfelszívódást. (Pl. citromlevet csöpögtetünk salátára, amely tartalmaz spenótot és csicseriborsót.)

(Angolból fordította: Korom Lajos)