Ha viszket, ne vakarja!

Ugye ismerős az érzés: ha viszket egy csípés, megvakarjuk, ettől azonban az még jobban viszket. Vajon miért? A vakarózás kismértékű fájdalmat okoz a bőrben, ettől az agy több szerotonint termel a fájdalom kontrollálására. A szerotonin azonban nem csupán annyit tesz, hogy gátolja a fájdalmat, hanem neuronok aktiválásával a viszketést is súlyosbítja.

Ha viszket, ne vakarja!Neuron szaklapban megjelent kutatás azt mutatja, hogy a vakarás következtében az agy szerotonint szabadít fel, amely fokozza a viszketés érzését. Az egérkísérletekben kimutatott eredmény arra utal, hogy valószínűleg a viszketés és vakarózás ugyanezen ördögi köre jellemző az emberekre is. A kutatás ráadásul olyan új adatokkal is szolgál, amelyek különösen a krónikus viszketésben szenvedő betegek esetében segíthetnek az ördögi kör megtörésében.

A kutatók már évtizedek óta tudják, hogy a vakarózás kismértékű fájdalmat okoz a bőrben. A kutatást vezető Dr. Zhou-Feng Chen, a Washington Egyetem viszketéskutató központjának munkatársa elmondta, hogy ez a fájdalom – legalább is ideiglenesen – azzal gátolja a viszketés érzését, hogy lehetővé teszi a gerincvelőben lévő idegeknek, hogy a viszketés jelzései helyett fájdalomjeleket továbbítsanak az agynak.

A probléma csak az, hogy amikor az agy megkapja ezeket a fájdalomjelzéseket, úgy reagál, hogy egy idegi átvivőanyagot, szerotonint szabadít fel a fájdalom kontrollálására. Miközben azonban a szerotonin az agyból végigvonul a gerincvelőn, „átugorhat a másik nyomvonalra”, vagyis a fájdalomérző idegsejtekről átkerülhet azokra az idegsejtekre, amelyek a viszketés intenzitását befolyásolják.

Dr. Chen hozzátette, hogy a kutatók már korábban felfedezték a szerotonin szerepét a fájdalom szabályozásában, de most sikerült először kimutatni az átvivőanyag agyi felszabadulásának összefüggését a viszketéssel.

Bár az egerekben a szerotonin gátlása kevésbé érzékennyé tette az állatokat a viszketéssel szemben, a szakértő úgy véli, nem lenne praktikus megoldás a viszketés enyhítését a szerotonin felszabadulásának gátlásával kivitelezni. A szerotonin számos funkcióban, például a növekedésben, az öregedésben, a csontanyagcserében és a hangulat szabályozásában is szerepet játszik. Az antidepresszánsok a szerotonin szintjének növelésével kontrollálják a depressziót.

A szerotonin gátlása azonban messzemenő következményekkel járna az egész szervezetünkben, és az emberek nem rendelkeznének természetes fájdalomszabályozó módszerrel.

Dr. Chen így nyilatkozott a kérdésről: „Mindig is érdekelte az embereket, miért alakul ki a viszketés és vakarózás ördögi köre. Eredményeink azt mutatják, hogy az események a következő sorrendben következnek be. Először megvakarjuk magunkat, ami fájdalomérzetet okoz. Ettől több szerotonin termelünk a fájdalom kontrollálására. A szerotonin azonban nem csupán annyit tesz, hogy gátolja a fájdalmat. Kutatásunkból az is kiderült, hogy az 5HT1A receptorok révén a GRPR neuronok aktiválásával a viszketést is súlyosbítja.”