Ananász – a tűző nap energiája

Egzotikus, édes, illatos és lédús, tele van tápanyagokkal, így erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, javítja a hangulatot és szabályozza az emésztést. Eltekintve finom ízétől, a trópusi gyümölcs szépítő és karcsúsító hatású is. Mivel az ananász serkenti a zsírégetést, sok egészségtudatos ember karcsúsító hatása miatt fogyasztja.

Az ananászban a sok A-, B- és C-vitamin, ásványi anyag és nyomelem mellett több enzim is megtalálható: bromelain, amiláz, proxidáz és invertáz. Az enzimek támogatják a fehérjeemésztést és javítják a zsírégetést, ami miatt az ananászdiétát a fogyás kedvelt eszközének tekintik. Noha az ananász érettségétől függően 7-15% fruktózt tartalmaz, ezt a szervezet azonnal glükózzá alakítja. 100 g ananász kb. 55 kcal-t tartalmaz, ez teszi egészséges, kalóriaszegény élelmiszerré.

Rövid kúrákat tartsunkAnanászdiétát 1-2 napnál tovább ne folytassunk, mert olyan életfontosságú tápanyagok, mint a fehérje, zsír és ásványi anyagok, pl. a jód és a cink kiürül a szervezetből. Az ananász tehát nem fogyasztó-, hanem tudatos karcsúsító szer. A diétás napokon 2 kg nyers ananászt kell megenni, vagy lé formájában meginni. Akinek ez túl egyoldalú, ehet mellé kivit, vagy papayát.

Az ananász kiválasztása és hámozása

Az ananásznak csak minimális az utóérése, ezért a kereskedésekben nagy minőségi különbség van a repülőn vagy hajón szállított ananász között. A repülőn szállítottat éretten szüretelik. Az olcsó ananászt idő előtt leszedik, és a hajón szállítás közben utóérik, ami miatt íze kissé savanykás. Vásárláskor keressük az erős illatú gyümölcsöt, amelynek a húsa ujjnyomásra enyhén benyomódik. A levelek sötétzöldek, és ha könnyen kihúzhatók, az ananász érett. Az érett gyümölcsöt viszonylag hamar el kell fogyasztani, maximum 2-3 napig tárolható. Először a zöld szárat kell levágni, aztán a gyümölcsöt kell egy hosszú késsel hosszában negyedelni. A negyedek keresztben szeletelhetők.

Recept: ananásztorta

Az ananász sokoldalú gyümölcs, konzervként, fagylaltként, lekvárként, gyümölcsléként, vagy borként is fogyasztható. Az ananásztortához verjünk fel keményre tejszínt 20 dkg porcukorral, majd keverjünk bele egy csomag krémtúrót. Hámozzunk meg egy nagy ananászt, és vágjunk belőle 7 szeletet. A maradék gyümölcshúst vágjuk kockára, és adjuk hozzá a túrós tejszínkrémhez. Ezután piskótaalapra helyezzünk tortagyűrűt és kenjük meg a krémmel. Az ananász-szeleteket helyezzük el szépen a krém tetejére. A kész tortát 2 órán át a hűtőszekrényben pihentessük.

(Németből fordította: Koncz László)