Lenmag: túlsúlyosoknak kötelező

A modern táplálkozás szerves építőeleme lehet a lenmag, igyekezzünk beilleszteni a napi étrendünkbe. A lenmag a szezámmaghoz hasonló méretű, de a színe sötétebb, fajtától függően az aranybarnától egészen a sötétbarnáig többfélét találunk. Kissé diós, jellegzetes ízű mag, amelyből érdemes naponta 1-2 evőkanálnyit fogyasztani, akár nyersen, akár őrölve.

Ez a mennyiség fedezi a napi szükségletünket omega-3 és -6 zsírsavakból. A lenmag ugyanis a legjobb növényi forrása ezeknek az esszenciális zsírsavaknak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, és amelyekhez csak különböző táplálékokból tudunk hozzájuk jutni.

Süthetjük péksüteménybe isA lenmag jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére, ugyanakkor a vércukorszintre és a koleszterinre is. A túlsúlyosok, elhízottak számára a lenmag fogyasztása gyakorlatilag kötelező. A szervezetet ugyanis arra ösztönzi, hogy még több zsírt égessen el és abból energiához jusson. Ráadásul magas rosttartalma fokozza az emésztési folyamatokat, jó székrekedés ellen, és a különböző gyomorbántalmakra is hasznos, megszünteti a gyulladást. Jó hatással van a bőrre, a pattanásokra, a csontok egészségére is, sőt a légutakat is tisztítja, a hörghurut egyik legjobb ellenszere.

A kutatások azt bizonyítják, hogy szerepet játszik az autoimmun betegségek, valamint a rákos elváltozások megelőzésében is. Érdemes beiktatni a vegetáriánus, a paleo, vagy a lisztérzékenyek étrendjébe is, hiszen nagyszerű fehérjeforrás. Akár a tojást is helyettesíthetjük vele. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy evőkanál lenmagot összekeverni három evőkanál langyos vízzel. Néhány perces pihentetés után masszát kapunk, amit bármibe felhasználhatunk tojás helyett.

A lenmag egyetlen negatívuma, hogy igen magas a kalóriatartalma, viszont vitaminokban gazdag – főleg B-vitaminban, de sok benne a kálium, a foszfor, a magnézium, a kén, a vas, vagy a cink is.

Az emberiség nagyon régóta használja, a kutatások azt bizonyítják, már az i. e. XIV. században termelték és fogyasztották, sőt az ókori görögök gyógyszerként tekintettek rá. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, müzlibe, zabpehelybe, joghurtba, nyers salátába is tehetjük, vagy kávédarálóban megőrölve süteményekhez, tésztákhoz adagolhatjuk.