A nassolás művészete

Aki szereti a csokoládét, nem kell feltétlenül gumicukorra áttérnie csak azért, mert az utóbbi nem tartalmaz zsírt. Figyelembe kell ugyan venni, hogy a zsírban lényegesen több a kalória, mint a cukorban, de nagy mennyiségben a cukor is hizlal. Egy 100 grammos táblacsokoládéban mintegy 550 kalória van, egy 175 grammos zacskó gumicukorban 595 kalória…

Aki azonban egy darab csokoládéval jobban csillapítja édesség utáni vágyát, mint gumicukorral, annak nem kell teljesen lemondani a csokoládé élvezetéről, ha mértékkel nassol. Van arra mód, hogy mértékkel, de rendszeresen kényeztessük magunkat, de ezt mindig étkezés után tegyük, így nem esünk abba a hibába, hogy egyszerre elfogyasztunk rengeteg édességet. Ez a kis odafigyelés jót tesz a fogaknak, súlyunknak, és megakadályozza az állandó sóvárgást az édesség után. A gyerekek is rászoktathatók a kevesebb édességre, ha ismerik a világos szabályokat és tudják, hogy édességigényüket rendszeresen csillapíthatják.

Ne mindennap!Tippek a nassolási szokások megváltoztatására

  • Tervezzen be hetente egyszer „édességnapot” vagy napi mennyiséget. Használjon a nassolás után a fogszuvasodás védelmére cukormentes rágógumit, vagy mosson fogat.
  • Ne tegyen maga elé egy egész édességarzenált, mert ez gyakori nassolásra csábít. Csábító ajánlatok ellenére se vegyünk dupla mennyiségű édességet, mert úgyis megesszük, ami otthon van.
  • Csokoládékedvelőknek legjobb, ha egyenként csomagolt kis darabokat vesznek.
  • Ha minden kötél szakad, segít a hűtős trükk: porciózza ki a csokoládét és tegye hűtőbe. Egyszerre csak egy darabot vegyen elő, és hagyja lassan elolvadni a szájában. Észre fogja venni, hogy a csokoládé számos olyan ízanyagot tartalmaz, melyek hatásukat csak egy idő múlva fejtik ki. Ezen kívül a lassú szopogatás révén az lesz az érzése, hogy sokkal többet nassolt.
  • Válasszon édes alternatívákat, ezeket rossz lelkiismeret nélkül fogyaszthatja. Alkalmas a nassolásra a szárított gyümölcs, kókuszos vagy csokoládé ízű mini keksz, édes rizskeksz, vagy a karácsonyi szezonban a csokoládéval bevont gyümölcs. Ezekben a cukor mellett kevés vitamin, rost- és ásványi anyag is van.
  • Egészségesebb változat a túlédesített desszertek helyett a natúr joghurttal, friss gyümölccsel, vagy egy kanál mézzel édesített saját készítésű fagylalt vagy puding alacsony cukor- és zsírtartalmú tejjel elkészítve. Gyümölcssalátával, banánnal is ki lehet elégíteni az édesség utáni vágyat.

(Németből fordította: Koncz László)