Öt hasznos nasi – avagy étkezzünk okosan

Hogyan is beszélhetnénk az ideálisnak számító 3-4 étkezésről, amikor reggel fel kell kelni, útnak indítani a családomat, iskolába, óvodába vinni a gyerekeket, leküzdeni a forgalmi dugókat, estig dolgozni a munkahelyemen, ahol a főnök nem örül az ebédszünetnek? Ráadásul esetleg nincs a közelben étterem vagy kávézó. A levesek üvegben cipelése nem nekem való…

Ne rontsuk el a diétánkat!

Előfordul, hogy véletlenül több kalóriát veszünk magunkhoz, mint szeretnénk, így egyes esetekben nem fogyunk, hanem inkább hízunk, annak dacára, hogy fogyókúrát tartunk. Árthat a habzsolás, az ellenőrizetlen nassolás, vagy ha nem tudjuk pontosan, mennyi kalóriát is fogyasztunk. Az alábbi néhány tanács segíthet abban, hogy a helyes ösvényen maradjunk.

A csalós napok hátránya

Eldöntötte, hogy egészségesen fog étkezni. Jól szeretne kinézni, jól szeretné érezni magát, már egy teljes hete tartja a diétát. Büszke arra, amit eddig véghezvitt, és úgy érzi, megérdemel egy piros pontot… vagy azt a sütit, ami olyan hívogató (főleg, hogy extra réteg cukormáz van a tetején). Talán megérdemel egy pihenőnapot – azt a bizonyos „csalós napot”.

Mit érdemes nassolni éjszaka?

Gyakran előfordul, hogy már a vacsora után, közvetlenül lefekvés előtt hirtelen szörnyen megéhezünk, mintha csak a gyomrunk nem érzékelné, hogy a pihenés időszaka következik. Mit érdemes ilyenkor fogyasztani? Nos, semmi esetre sem süteményt és csokoládét. Ha feltétlenül rágcsálni kell, válasszunk valami egészségeset! Íme néhány szerencsésebb választás.

Miért érdemes datolyát enni?

A datolyát nemcsak azért érdemes előnyben részesíteni, mert finom, hanem azért is, mert igen nagy az energiatartalma, és sokféle van benne. Alapvetően egészséges nassolnivaló, amely szervezetünk számára értékes tápanyagokat tartalmaz, ugyanakkor magas glikémiás indexe miatt gyakori fogyasztása hozzájárulhat a zsírok raktározódásához és a súlygyarapodáshoz.

A nassolás művészete

Aki szereti a csokoládét, nem kell feltétlenül gumicukorra áttérnie csak azért, mert az utóbbi nem tartalmaz zsírt. Figyelembe kell ugyan venni, hogy a zsírban lényegesen több a kalória, mint a cukorban, de nagy mennyiségben a cukor is hizlal. Egy 100 grammos táblacsokoládéban mintegy 550 kalória van, egy 175 grammos zacskó gumicukorban 595 kalória…

Hogyan bűnözzenek az édesszájúak?

Minden második felnőtt túlsúllyal küzd, és minden ötödik gyereknek súlyproblémái vannak. Az ok legtöbbször a sok édesség fogyasztása, de ez nem csak a testsúlyra nyomja rá a bélyegét, hanem a fogakra is veszélyes a fogszuvasodás miatt. Egy kanálka kristálycukor a teába vagy kávéba, egy kis édes üdítő, egy falatka csokoládé, egy szeletke sütemény – és kész a baj.

Zsírórák, avagy mikor fenyeget leginkább a túlevés veszélye?

A legtöbben akkor nyúlnak egy-egy sütemény vagy csokiszelet után, ha kicsit besokalltak és elegük van. Nem csoda tehát, hogy a kényelmi evés szempontjából leginkább kényes időszak a szakértők szerint a munkakezdés előtti vasárnap este. A felnőtt lakosság közel fele (48 százalék) leggyakrabban vasárnap este hét és tíz között esik kísértésbe, hogy valamilyen ropogtatnivalót vagy süteményt tömjön magába.

Egészséges nassolnivaló paradicsomhéjból

A feldolgozott nasik általában egészségtelenek, Zeinab Dehghan-Shoar, a Massey Egyetem egyik diákja azonban kifejlesztett egy olyan rágcsálnivalót, amely nem csak finom, hanem még egészséges is. A hallgató azután kezdett el dolgozni különleges ötletén, miután édesanyja rákban meghalt. Úgy érezte, mivel a betegségeket könnyebb megelőzni, mint kezelni, jó ötlet lenne kifejleszteni egészségesebb nassolnivalókat.

Nassolás helyett

„Azt hiszem, túl sokat nassolok az étkezések között.” Időről időre valószínűleg majdnem mindenkiben felmerül ez a gondolat. De vajon milyen más módon tudnánk átvészelni az étkezések közti időszakokat?