Öt hasznos nasi – avagy étkezzünk okosan

Hogyan is beszélhetnénk az ideálisnak számító 3-4 étkezésről, amikor reggel fel kell kelni, útnak indítani a családomat, iskolába, óvodába vinni a gyerekeket, leküzdeni a forgalmi dugókat, estig dolgozni a munkahelyemen, ahol a főnök nem örül az ebédszünetnek? Ráadásul esetleg nincs a közelben étterem vagy kávézó. A levesek üvegben cipelése nem nekem való…

Este az ember, ha rátör az éhség, a hűtőszekrényben lévő összes ételt, beleértve a fagyasztóból származó jeget is, megkívánja. Ilyenkor a rágcsálnivalók megkönnyebbülést jelentenek. Csakhogy többféle nassolnivaló létezik, ezért érdemes a legegészségesebbeket választani.

A könnyen szerezhető túlsúly

Nem arról van szó, hogy nem tudunk semmit a nassolásról, mert rendszeresen fogyasztunk rágcsálnivalót, de ezt általában mechanikusan tesszük. Állandóan eszegetünk valamit – anélkül, hogy ügyelnénk a kalóriákra. Mindent gyorsan, és automatikusan megeszünk.

Miközben tévét nézünk, a számítógép előtt ülünk vagy könyvet olvasunk, elkezdünk enni, ezáltal elfeledkezünk a fájdalmas problémákról és enyhítjük a belső feszültséget. Így alakul ki az úgynevezett étkezési zavar, ami súlygyarapodáshoz vezet. Persze azoknak is igazuk van, akik ellenzik a nassolást. A nassolni vágyóknak pedig jobb, ha beismerik ezt.

Mit tegyünk? Egész egyszerűen a nassolást az étrend részévé kell tennünk.

Top 5 nasi

1. Diófélék. Jobb, ha a tízórai során ezeket fogyasztjuk. Dió, mandula, földimogyoró, kesudió, mogyoró – a lényeg az, hogy ne legyen pirított, és 7-10 darabot elfogyasztva enyhítse az éhséget. (De ne marokszámra nyeljük, hanem egy-egy diót lassan rágva és az ízét élvezve fogyasszunk el.)

2. Teljes kiőrlésű lisztből és élesztő nélkül készült kekszek. Ezek is nagyszerűek tízóraira és a délutáni éhségrohamok ellen. A vékony szeletek önmagukban is és alacsony zsírtartalmú túróval, főtt vagy nyers zöldségekkel (de nem avokádóval vagy burgonyával) együtt nagyon finomak.

3. A müzli (esetleg hajdina-, kukorica- vagy zabpehely) kiváló reggeli, de ne legyen a müzliszeleten édes máz. A mogyoró és a mazsola megengedett.

Vegyük komolyan az éhséget

Ne felejtsük el, hogy a szervezet kétféleképpen jelzi az éhséget. Az első az, amikor az étel elhagyja a gyomrot, és ilyenkor azt jelzi, hogy üres. Ebben az esetben ihatunk egy pohár kefirt vagy egy csésze teát, és ez az érzés kényelmesen elviselhető.

Egészen más kérdés, amikor jól megreggeliztünk, majd órákig nem ettünk semmit (valószínűleg a munkánkat végeztük, és egyszerűen megfeledkeztünk az evésről). A tápanyagoknak volt idejük felszívódni a vérbe, és a vérből a sejtekbe jutni. Ez az a pont, amikor a vér elkezdi jelezni, hogy a szervezetünk „éhes” a cukorszint elkezd csökkenni. Ilyenkor egy csésze tea sem csillapítja már az éhséget.

Ha nem akarunk az az egész világot felfalni szándékozó, mesebeli kisgömböccé válni, ne feledkezzünk meg az ésszerű nassolásról.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Hogyan küzdjünk a stressz okozta túlevéssel