Hogyan bűnözzenek az édesszájúak?

Minden második felnőtt túlsúllyal küzd, és minden ötödik gyereknek súlyproblémái vannak. Az ok legtöbbször a sok édesség fogyasztása, de ez nem csak a testsúlyra nyomja rá a bélyegét, hanem a fogakra is veszélyes a fogszuvasodás miatt. Egy kanálka kristálycukor a teába vagy kávéba, egy kis édes üdítő, egy falatka csokoládé, egy szeletke sütemény – és kész a baj.

Legfeljebb napi 60 gramm

A német egészségügyi hatóságok csak a napi kalória 10%-át, legfeljebb 60 g cukrot javasolnak fogyasztani, az édességet is beszámítva. Egy felnőtt esetében ez megfelel egy csokoládénak, cukrozott gyümölcsjoghurtnak és egy adag lekvárnak a reggeli zsemlén. A cukor tehát nem kerülhető el, de célszerű, ha az ajánlott mennyiséget nem éri el. Ugyanez érvényes a gyerekre is: egy édes joghurtnak és egy kis tábla csokoládénak elégnek kell lennie.Inkább ilyesmit válasszunk

Az édességek és hatásuk a vércukorszintre

Különösen a rendszeres főétkezések közötti nassolás alattomos. Az édességek ugyan laktatóak, de később növelhetik az étvágyat. Ez így működik: ha édeset eszünk, nő a vércukorszint. Ez jel a hasnyálmirigynek arra, hogy inzulint bocsásson ki annak érdekében, hogy az inzulinszint ismét normalizálódjon. Mivel a cukor minden nehézség nélkül felszívódik a vérbe, a vércukorszint túl gyorsan fog emelkedni. Rövid időn belül tehát sok inzulin termelődik, hogy kompenzálja a magas cukorszintet a vérben. Könnyen előfordul, hogy túl sok inzulin termelődik, és a vércukorszint a normál határ alá csúszik. Ez jel arra, hogy a szervezet még több cukrot kíván, és sóvárgunk az édes után.

A vércukorgörbe ellenőrzése

Mérsékelt vércukorszint-ingadozást biztosítanak a friss és szárított gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék. Ezek „csomagolt” formában szállítják a szénhidrátot (cukor) és ezen kívül sok rostot is. Az így kapott cukor csak lassan szívódik fel a vérbe. A vércukorszint nem szökik magasra, és az inzulintermelés se lépi túl a szükséges mértéket. Más táplálékok, pl. a zsír is gondoskodik arról, hogy a cukor ne kerüljön gyorsan a vérbe. Ezért célszerű az édességet desszertként, étkezés után fogyasztani.

A csokoládé boldoggá tesz – a banán szintén

Néha nincs szükség csokoládéra az édesség utáni sóvárgás kielégítésére. Ha pl. csokoládét eszünk, növekszik az agy szerotonin-koncentrációja (boldogsághormon). Ez az ún. neurotranszmitter gondoskodik arról, hogy átmenetileg jól érezzük magunkat. A szerotonin csak jó híreket ad át a sejteknek: boldogság, megelégedés vagy kikapcsolódás.

Ha kevés szerotonin van az agyban, ez hatással van a pszichére, és eluralkodik a rossz hangulat. Ez élelmiszert kíván, ami újra növeli a hormonszintet. Ekkor gyakori reakció, hogy csokoládéhoz nyúlunk. Ám a banán és a dió is jó szerotoninszállító!

A legédesebb bűn

Ahogy a mondás tartja: a dózis teszi a mérget. Aki szívesen eszik csokoládét, nem kell feltétlenül átváltani gumicukorkára csak azért, mert abban nincs zsír. Ugyan mindig szem előtt kell tartani, hogy a zsír lényegesen több kalóriát tartalmaz, mint a cukor, de nagy mennyiségben a cukor is hizlal. 100 g csokoládéban mintegy 550 kalória van. Aki azonban egy darabka csokoládéval jobban tudja csillapítani édesség utáni vágyát, mint a gumicukorkával, nem kell feltétlenül lemondania az előbbiről.

Ez jó módja annak, hogy mérsékelten, de rendszeresen áldozzunk a legédesebb bűnnek – legjobb, ha ezt étkezés után tesszük. Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy az egész napi adagot egyszerre elfogyasztjuk. Az ember általában a szokások rabja, ezért a gyerekek is hozzászokhatnak a kevesebb édességhez, ha ismerik a szabályokat.

Nassolási tippek

Tervezzen hetente egyszer „édességnapot”, vagy egyen napi kis mennyiségeket. Használjon fogszuvasodás ellen cukormentes rágógumit, vagy mosson fogat édesség fogyasztása után.

  • Ne halmozzon fel nagy édességarzenált, mert ez csábít a gyakori nassolásra. Leárazáskor ne vásároljon dupla mennyiséget.
  • A csokoládéimádók számára a legjobb megoldás az egyenként csomagolt, apró csokoládé.
  • Ha minden kötél szakad, segíti a hűtőszekrény-trükk: adagolja ki a csokoládét egyenként, és rakja hűtőszekrénybe. Vegyen ki egyet onnan, és hagyja a szájában lassan elolvadni. Észre fogja venni, hogy a csokoládé számos ízanyagot tartalmaz, melyek csak bizonyos idő után érezhetők a szájban. Ezen kívül a lassú szopogatással az az érzése, hogy sokkal többet nassolt.
  • Vannak édes alternatívák, amelyek bűntudat nélkül fogyaszthatók. Alkalmas a szárított gyümölcs, kókuszos vagy csokoládéízű mini keksz, édes rizskeksz vagy csokoládéval bevont gyümölcs. Ezekben ugyanis a cukor mellett néhány vitamin és ásványi anyag is megtalálható.
  • Egészséges változás jelent a sima joghurt, benne gyümölcsökkel vagy egy kanál méz, saját készítésű fagylalt vagy puding kevés cukorral és alacsony zsírtartalmú tejjel. Gyümölcssalátával, almaszósszal és banánnal is lehet az édesség utáni vágyat kompenzálni.
  • Mivel csaknem minden gyerek szereti a rágógumit, alternatívaként kínálkozik a cukormentes rágógumi.

(Németből fordította: Koncz László)