A csalós napok hátránya

Eldöntötte, hogy egészségesen fog étkezni. Jól szeretne kinézni, jól szeretné érezni magát, már egy teljes hete tartja a diétát. Büszke arra, amit eddig véghezvitt, és úgy érzi, megérdemel egy piros pontot… vagy azt a sütit, ami olyan hívogató (főleg, hogy extra réteg cukormáz van a tetején). Talán megérdemel egy pihenőnapot – azt a bizonyos „csalós napot”.

A csalós napok: önjutalmazás

Van, aki azt mondja, hogy az engedményes nappal megérdemelten szakad el egy kicsit a diétától, ezek segítenek, hogy tartsa magát az egészségesebb ételek fogyasztásához. A filozófia emögött tulajdonképpen a következő: az egészséges étkezéshez akaraterőre van szükség, amivel megvonja magától a tiltott csemegét, így a megszorítások jutalmazásaként segít, ha van egy betervezett nap, amikor olyat is ehet, amit egyébként elkerül. Amikor lehetőséget ad magának a tiltott ételek fogyasztására, az kielégíti a sóvárgást, néhány tanulmány még azt is állítja, hogy növeli az éhséget elnyomó leptin hormont, miközben gyorsítja az anyagcserét.

Egye, ha jólesik

A név is hibás

A csalós napok problémái a megfogalmazással kezdődnek. A megfogalmazás élvezetesnek állít be egy tiltott étkezést – mondja Sondra Kronberg, az Étkezési Rendellenességek Kezelési Csoportjának (Eating Disorder Treatment Collaborative) vezetője. Az ételek széválasztása jó és rossz kategóriákba arra ösztönöz, hogy az evést szégyennel és bűntudattal kösse össze. Ahelyett, hogy mindent élveznénk, amit eszünk, rosszul érezzük magunkat, amikor valami olyat fogyasztunk, amit rossznak hiszünk.

Elég a korlátozásból, élvezze az ételt mértékkel

A csalós napok tehát nem működnek, jobb ha azt esszük, amit csak akarunk, amikor csak akarjuk? Nos, nem éppen, mondja Corby K. Martin, a Pennington Biomedical Research Center klinikai pszichológusa és étkezési kutatója. „Egy egészséges diéta követése magában foglal bizonyos ételeket, amelyek mindegyikét mértékkel fogyasztjuk. Ha a cél a fogyás, ez általában napi három étkezést jelent, vegyítve egy kis nassolással, de kisebb mennyiségben.”

A diéta első hetében a legtöbb ember megnövekedett vágyódást tapasztal az áhított étel iránt, de ha tartják a kiegyensúlyozott súlycsökkentő diétát, idővel a túlevésre való hajlam csökken, mondja Martin.

Mi tehát a csalós napok nélküli egészséges étkezés stratégiája? Tartsuk észben ezt a három dolgot:

  • Hallgasson az étvágyára. Ha vacsorára spagettit akar enni húsgombóccal, csinálja – mondja Andrews. Ne keresse meg az alacsony kalóriájú verziót zsírmentes szósszal. Ha valóban azt eszi, amire vágyik, valószínűbb, hogy ésszerű mennyiséget fogyaszt belőle.
  • Időnként élvezkedjen. Kutatások azt mutatják, hogy ésszerű méretű desszertek beiktatása arra buzdít, hogy ismét élvezze az étkezést – és ez a jóérzés segít biztosítani, hogy ne essen át a ló túloldalára. Tehát ahelyett, hogy egy napra korlátozná az élvezeteket, ossza el a héten.
  • Ízleljen meg minden falatot. Bármilyen falatot vesz a szájába, szánjon rá egy percet, hogy megízlelje, megszagolja és élvezze az egészet. Amikor rászánja az időt, hogy odafigyeljen arra, amit eszik, elkezdi érezni a jóllakottságot.

(Angolból fordította: Gazdag Edina)