Miért érdemes datolyát enni?

A datolyát nemcsak azért érdemes előnyben részesíteni, mert finom, hanem azért is, mert igen nagy az energiatartalma, és sokféle van benne. Alapvetően egészséges nassolnivaló, amely szervezetünk számára értékes tápanyagokat tartalmaz, ugyanakkor magas glikémiás indexe miatt gyakori fogyasztása hozzájárulhat a zsírok raktározódásához és a súlygyarapodáshoz.

Hazánkban a datolyát főként szárított formában fogyasztják, nagyon kellemes csemege, amely magas rosttartalma miatt jó hatással van bélrendszerünk működésére.

Nálunk a szárított a gyakoribb Vegetáriánusoknak és kevés húst fogyasztóknak kifejezetten ajánlott a datolya fogyasztása, mivel szárított és friss gyümölcs formájában is nagyon jó vas-, illetve magnéziumforrás szervezetünk számára. Tartalmazza továbbá a következő értékes vitaminokat is: A1-, B1-, B2-, B3.

A datolya a világ egyik legédesebb gyümölcse, gazdag káliumban és kevés nátriumot tartalmaz, ami így együtt hozzájárul az egészséges idegrendszerhez. Flourtartalma megakadályozza a fogszuvasodást. Jó C- és P-vitamin forrás, így növeli a bőr rugalmasságát, és erősíti a bőr alatti szöveteket.

Amikor datolyát vásárolunk, érdemes odafigyelnünk arra, hogy a gyümölcs ne legyen glükózsziruppal bevonva, mert e nélkül is rendkívül ízletes és édes nassolnivalóról van szó. S mint ilyen, fogyni vágyóknak nem ajánlott gyakori fogyasztása.

Ugyanezen tulajdonsága miatt viszont a sportolóknak kifejezetten érdemes előnyben részesíteniük a datolyát, mert magas cukortartalma miatt gyors energiaforrása lehet szervezetünknek, ha például erőteljes fizikai igénybevétel elé nézünk.