Másként hat a stressz férfire és nőre

A mentális stressz és a szív-érrendszeri betegségek kapcsolata régóta ismert. Az amerikai Duke Egyetem közleményében most azt tudatja, hogy a stressz nagyobb hatással volt a férfiak vérnyomására és a pulzusára, míg a nőknél inkább a szív vérkeringésének pangása, valamint a rögképződéssel összefüggésben álló véralvadás emelkedése volt jellemző.

Másként hat a stressz férfire és nőreA szakértők 254 férfit és 56 nőt vettek górcső alá, akik stabilizált szívbetegséggel élnek, és három mentális stresszt jelentő feladatot végeztettek el velük: egy matematikai példát, egy tükörkövetési feladatot, illetve egy olyat, amelynél a düh érzését kellett feleleveníteniük.

A stressz nagyobb hatással volt a férfiak vérnyomására és pulzusára, míg a nőknél inkább szív vérkeringésének pangása, valamint a rögképződéssel összefüggésben álló véralvadás emelkedése volt jellemző.

A nőknek több negatív érzésük támadt a meglévő pozitív érzések csökkenése mellett a stresszt okozó feladatok során – olvasható a Journal of the American College of Cardiology című szakfolyóirat október 13-i számában.

„A mentális stressz és a szív-érrendszeri betegségek kapcsolata régóta ismert” – magyarázta Dr. Zainab Samad, az egyesült államokbeli Duke Egyetem Orvosi Központjának professzora az intézmény sajtóközleményében.

„Tanulmányunk bebizonyította, hogy a mentális stressz másképpen hat a férfiakra és a nőkre. Ezt a különbséget figyelembe kell vennünk a szív- és érrendszeri betegek vizsgálata és kezelése során. Még több kutatás szükséges annak a meghatározására, hogy a stressz ezen fajtájának milyen hosszú távú hatásai vannak a két nemnél. A mostani eredmények azt sugallják, hogy a jelenleg használt rizikómérő eszközök nem elég hatékonyak, hiszen például a nőknél különösen figyelembe kell venni a negatív fiziológiai válaszok hatását” – fejtette ki Samad professzor.