Meghízik, ha leszokik?

Mindenki tudja, miért is érdemes abbahagyni a dohányzást: a légutak ismét kipihenhetik magukat, csökken a szív-és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázata. Sok volt dohányos küzd azonban súlygyarapodással, emiatt is nehéz az elhatározás. Eláruljuk, miért következik be gyakran testsúlynövekedés, és tippeket adunk arra, hogyan kerülhetjük el.

Sok dohányos fél attól, hogy jelentősen meghízik, ha abbahagyja a dohányzást. Különösen a nőket tartja távol a félelem attól, hogy letegyék az utolsó szálat. A hízás veszélyét a dohányzásról való leszokás után általában túlbecsülik, mert a dohányosok többségénél a leszokás után ugyan nő a testsúly, de ez a gyarapodás a dohányosok mindössze tíz százalékánál következik be. Hosszú távon a nem dohányzók és a volt dohányosok súlya nem különbözik, az egykori dohányosok gyakran már egy év után ismét elérik normál súlyukat.

A csípős íz csökkenti az étvágyatMitől nőhet a testsúly?

A súlygyarapodás a volt dohányosoknál gyakran azzal függ össze, hogy a hiányzó cigarettát evéssel kompenzálják. A bűzrudak helyett édességhez és más, kalóriában gazdag élelmiszerekhez nyúlnak. A hízásveszély így annál nagyobb, minél több cigarettát szívott az érintett naponta.

A dohányzás abbahagyása utáni súlygyarapodás azzal is magyarázható, hogy a nikotin étvágycsökkentő hatású. Ha hiányzik a neurotoxin, nő az étvágy, és az ember többet eszik. Azoknál is felléphet azonban súlynövekedés, akik a dohányzás abbahagyása után is ugyanannyit esznek, mint korábban. Ez azért van, mert a nikotin fokozza a szimpatikus idegrendszer aktivitását, növelve a szervezet működéséhez szükséges energia mennyiségét, a bazális metabolikus rátát.

A súlygyarapodás elkerülése

Azért, hogy a dohányzásról való leszokás után ne hízzunk meg, egy ideig ügyelni kell az étkezési szokásokra. Az alapszabály azt mondja, hogy a volt dohányosnak kb. napi 150 kalóriával kevesebbet szabad felvennie, mint korábban, hogy elkerülje a súlygyarapodást. Ha gyötri az éhség, próbálja meg egészséges finomságokkal leküzdeni. Rágcsáljon gyümölcs- és zöldségszeletekhez csokoládé és gumicukor helyett!

További ötletek, amelyekkel elkerülheti a súlygyarapodást:

  • Édesség helyett harapjon bele valami erősbe. Az intenzív inger csökkenti az étvágyat.
  • Ügyeljen az elegendő mozgásra: ez nemcsak eltereli a figyelmét az elvonási tünetekről, hanem megakadályozza a súlynövekedést is.
  • Legyen a táskájában cukormentes rágógumi, ez megóvhatja attól, hogy fagylaltot, vagy sült krumplit egyen.

Nikotinpótlók

A nikotinhelyettesítő készítmények, mint a nikotinos rágógumi, vagy nikotintapasz nemcsak csökkenthetik az elvonási tüneteket, hanem megelőzhetik a testsúlynövekedést is. Segítségükkel a szervezet továbbra is kap nikotint, az étvágygerjesztő hatás így elmarad. Jó tudni, hogy e készítmények elhagyása után is súlygyarapodással kell számolni. Ennek a késleltetett belépésnek azonban az az előnye, hogy nem kell egyszerre harcolni a megvonási tünetek és a súlygyarapodás ellen. A problémák egymás után többnyire könnyebben megoldhatók.

Így fogyhat ismét

Ha a dohányzásról való leszokás után néhány kilót felszedett, ne vegye túlságosan a szívére. Azzal, hogy abbahagyta a dohányzást, nagy szívességet tett saját egészségének. A súly idővel gyakran magától normalizálódik. Ha később mégis fogyni szeretne, próbálja csökkenteni a testsúlyát lassan, kitartó mozgással és egészséges táplálkozással. Ha nem szívesen sportol, egy másik cikkben eláruljuk, hogyan fogyhat sport nélkül.

(Németből fordította: Koncz László)