Miért érdemes fogselymet használni?

Használ Ön fogselymet? Ha a fogorvos felteszi ezt a kérdést, gyakran lelkiismeret-furdalás ébred bennünk, és elhatározzuk, hogy ezentúl rendszeresen használjuk. Azután ismét ritkábban nyúlunk utána, akkor, ha valami beragadt a fogaink közé. Nézzük, hogyan növelheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és egyéb betegségek kockázat, ha nem használ fogselymet.

Vizsgálatok szerint az amerikaiaknak csak 50%-a tisztítja a fogsorát minden nap fogselyemmel, 18% pedig egyáltalán nem használja. A lakosság fele tehát úgy érzi, hogy a fogmosás elég. Az igazság azonban az, hogy a két módszer együttes használata komoly egészségügyi problémákat előzhet meg, és segíthet, hogy fogaink hosszabb ideig megmaradjanak.

1. A fogselyem használatával tovább megőrizhetjük fogainkat
Reggelente, amikor felébredünk, a fogainkat egy vékony baktériumréteg borítja. Nemcsak a beragadt ételt kell eltávolítani a fogaink közül, de ezt a baktériumréteget is le kell kaparni. Ha nem távolítjuk el, idővel fogkővé keményedik. Ha a fogkő betelepül a fogíny alá, fogínybetegségeket okozhat. Kezelés nélkül az ínygyulladás periodontális betegséghez vezethet, mely a fog elvesztésének első számú okozója. A fogselyem eltávolítja a baktériumokat, és megvédi a fogakat a kihullástól.

Filléres dolog nagy haszonnal2. A fogselyem használata segíthet megelőzni a szívbetegségeket
Számos tanulmány kimutatta a fogíny-betegségek és komoly egészségügyi problémák, például szívbetegség, sztrók és a kis súllyal született csecsemők közti összefüggést. A cukorbetegeknél is nagyobb a fogínygyulladás kockázata, ami újabb ok a megelőző szájhigiéniára, a fogkefe és fogselyem rendszeres használatára.

3. A fogselyem használata pótolja a nyálat
A nyál a szánkban lévő természetes fertőtlenítő szer. Nyál hiányában a baktériumok tovább élhetnek, fogíny-betegségeket és szuvasodást okozhatnak. A 65 év felettiek 90%-a használ olyan gyógyszert, amely szájszárazságot okozat, több mint 500 általánosan használt gyógyszer okoz ilyen tünetet. A fogselyem rendszeres használata kompenzálni tudja a nyál hiányát, mivel eltávolítja a baktériumot, amit egyébként a nyál pusztított volna el.

4. Pénzt takaríthatunk meg
Bár ez nem kifejezetten egészséggel kapcsolatos ok, a megtakarítás csábító ok lehet fogápolási szokásaink megváltoztatására. A szánkban elszaporodó baktériumok fogkövet képeznek. A fogkő alatt csapdába esett baktériumok kilyukasztják a fogat – és a lyukas fog az, ami komoly költségeket okozhat. Bár a fogtömést még ingyen is megúszhatjuk, a komolyabb kezeléseket már erősen megérzi a pénztárcánk. A ráfordított időről és stresszről már nem is beszélve.

A megfelelő fogselyem kiválasztása

  • Ha szorosan álló fogai vannak, válasszon teflonból készült fogselymet, melyet kifejezetten a szorosan álló fogak közének tisztítására fejlesztettek ki.
  • Ha nagyobb rések vannak a fogai között, használjon lapos fogselymet.
  • Ha úgy érzi, nem boldogul a normál fogselyemmel, próbálja ki a fogköztisztító kefét.
  • Viaszolt vagy viasz nélküli? Mindegy, amelyiket jobban kedveli.
  • Melyik legyen előbb, a fogmosás vagy a fogselyem használata? Mindkét megoldás jó, de az Amerikai Fogorvosok Társasága hangsúlyozza, hogy ha a fogselymet fogmosás előtt használjuk, a fogkrémben lévő fluorid nagyobb eséllyel fér hozzá a fogakhoz. Ha viszont először a fogkefét használjuk, akkor látjuk, mit kell még eltávolítani a fogak közül.
  • Mikor kezdjék a gyerekek a fogselyem használatát? Amint két egymáshoz érő foguk van.

(Angolból fordította: H. Orsi)