Mobillal a bőrrák ellen

A Solar Cell alkalmazás személyre szabott napvédelmi tanácsokkal szolgál a valós idejű UV sugárzásra vonatkozóan, valamint a felhasználó saját kockázati tényezőinek, például a bőrtónusának függvényében. A teljes verziója 2015 tavaszán jelenik meg, a felhasználók számára jelenleg egy ingyenes alapverzió érhető el sunZapp néven Androidra vagy iOS-re.

20150213-mobillal-a-borrak-ellen-02A kutatók két klinikai kísérletükben kimutatták, hogy a Solar Cell nevű alkalmazás arra ösztönzi a felhasználókat, hogy több időt töltsenek az árnyékban, és kevesebbet a déli napon, ugyanakkor arra is ráveszi őket, hogy viseljenek védőruházatot és széles karimájú kalapokat. A többi egészséggel kapcsolatos mobilalkalmazáshoz hasonlóan azonban ez esetben is nehéz rávenni az embereket az app letöltésére és használatára – állítja a kutatás vezetője, David Buller, a Klein Buendel egészségügyi kommunikációs kutatóintézet munkatársa.

„Ha megnézzük az alkalmazások felhasználására vonatkozó általános adatokat, kiderül, hogy nagyon sok alkalmazást vagy soha nem töltenek le, vagy ha mégis, az emberek legfeljebb egyszer vagy kétszer használják őket” – nyilatkozta Buller a Live Science internetes hírportálnak.

A Solar Cell alkalmazást a Klein Buendel fejlesztette ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézettel együttműködésben. Az egészséggel kapcsolatos mobilalkalmazások többsége nem esik át hivatalos tesztelésen, Buller és munkatársai azonban két klinikai kísérletet is elvégzett a Solar Cell mobilalkalmazással kapcsolatban, amelyekben véletlenszerűen két csoportra osztották az alanyokat: az egyik csoport használta, a másik pedig nem használta az alkalmazást, és a kutatók közben az emberek napvédelmi magatartását követték nyomon.

Az alkalmazás személyre szabott napvédelmi tanácsokkal szolgál a valós idejű UV sugárzásra vonatkozó előrejelzések alapján, valamint a felhasználó saját kockázati tényezőinek, például a bőrtónusának függvényében. A Solar Cell teljes verziója 2015 tavaszán fog megjelenni. A felhasználók számára jelenleg egy ingyenes, alapverzió érhető el sunZapp néven Androidra vagy iOS-re.

JAMA Dermatology január 28-i számában megjelent kutatás a tanulmányt kísérő vezércikk szerzői, Dr. A. Shadi Kourosh és Dr. Joseph Kvedar, a Harvard bőrgyógyászai szerint arra világít rá, milyen nagy kihívást jelent az emberek viselkedésének megváltoztatása.