Nátha: a kézfogás veszélyesebb a csóknál

Az emberek több mint fele halogatná a csókot, ha a partnere éppen megfázással küzd. A nátha azonban nem állhat a romantika útjába, mivel a vírus másképpen terjed: nem nyál, hanem nyálkahártya-kontaktus útján, és ebből a szempontból egy kézfogás is sokkal veszélyesebb, mivel az ujjakról könnyen átvándorolnak a kórokozók az orrba és a szembe.

Nátha: a kézfogás veszélyesebb a csóknálNem kell többé három lépés távolságot tartani a szipogó randevúpartnertől, hiszen csókkal nem terjed a felső-légúti betegség. A Cardiff Egyetem Megfázás Központjának szakértője elmagyarázta, hogy a fertőzés nem nyál, hanem nyálkahártya-kontaktus útján terjed, aminek a szempontjából egy kézfogás is sokkal veszélyesebb.

Ennek ellenére egy kérdőíves kutatásból kiderült, hogy a résztvevők 57 százaléka nemet mondana az első csókra, ha náthás jelölttel hozná össze a sors. 87 százalékuk azonban így is megfogná választottja kezét, holott így nagyobb a kockázat, mivel az ujjakról könnyen átvándorolnak a kórokozók az orrba és a szembe.

Az Otrivin felmérése összességében rávilágított, hogy egy egyszerű megfázás komoly hátráltató tényező lehet a párkapcsolat kibontakozásában. A válaszadók 21 százaléka törölné is a programot, ha meglátná, hogy a másik csöpögő orral érkezik. Az orrtörlés egyébként a résztvevők 79 százaléka szerint elég ok arra, hogy ne legyen második randi. Ettől még a nyitott szájjal evés is elmarad 59 százalékkal, továbbá a köhögés és a tüsszentés is 34, illetve 32 százalékkal.

A nők jobban félnek a betegségtől: 70 százalékuk nem csókolózna náthással, míg a férfiaknak ez csupán 44 százalékára igaz. A mintába kerültek ötöde nem osztozna az ágyán olyannal, aki megfázott. „A nátha vírusa nyákkal indul útnak a légzőszervekből. Súlyos köhögés nélkül, amely a váladékot a nyálba terelné, nem terjedhet csókolózással” – zárta rövidre a témát Eccles professzor.