Székrekedéskor segíthet az akupresszúra

Az emberek jelentős része szenved székrekedéstől, ami gyakoribb nőknél, színes bőrűeknél, 60 évnél idősebbeknél, keveset mozgóknál és kiskeresetűeknél. A székrekedés depresszióhoz, rossz közérzethez és gyengébb munkateljesítményhez vezethet. Kezelése hagyományosan hashajtók szedésével, több folyadék és élelmi rost fogyasztásával, fizikai mozgással történik.

Egy kutatás azt mutatta ki, hogy a nyugati és a keleti orvoslás egyesítése megoldást jelenthet a problémára. A randomizált klinikai kísérletben a résztvevők 72%-a mondta, hogy perineális önakupresszúra segíthet a bélmozgás kiváltásában. (Ez egyszerű módszer, amelynek során külső nyomást gyakorolunk a perineumra – a nemi szervek és a végbélnyílás közötti területre.)

A kutatási eredmény azt sugallja, hogy a háziorvosoknak és a belgyógyászoknak ezt a módszert kellene megfontolniuk a beavatkozás első lépéseként, a hagyományos kezeléssel együtt. Ezt az egyszerű beavatkozást a páciens maga végezheti saját magán, így javítva életminőségét. Segíthet az egészségügyi költségek és a mértéktelen gyógyszerfogyasztás csökkentésében is.

Érdemes megpróbálni100 beteggel indult a vizsgálat (közülük 9 vált ki a vizsgálat során), akik nagykorúak voltak, és kielégítették a székrekedés elfogadott kritériumait: hetente háromnál kevesebb alkalommal van székletük, és legalább a negyedük

  • erőlködött székelés közben
  • tapasztalt darabos vagy kemény a székletet
  • érezte úgy, hogy nem ürültek ki a belei
  • érzett elzáródást vagy eltömődést
  • számára manuális beavatkozásra volt szükség.

A kutatók néhány perces szóbeli tájékoztatás után a pácienseket arra bátorították, hogy négy héten keresztül maguk végezzék a gyakorlatot, amikor székelési ingerük volt. A páciensek elmondása szerint átlagban heti három-négy alkalommal alkalmazták a módszert. Az önakupresszúra a kemény székletet meglazította, az izmokat elernyesztette, és ingerelte a bélmozgásért felelős idegeket.

További tapasztalatok a páciensek szerint:

  • 72% mondta, hogy a módszer segített nekik meglazítani, puhábbá tenni és kiüríteni a székletet
  • 54% szerint segített az aranyér elkerülésében, vagy a meglévő aranyér súlyosságának csökkentésében
  • 82% folytatja a módszer alkalmazását
  • 72% ajánlaná a módszert a családján belül és baráti körében.

A székrekedés kezelésének ez a módja jó példája annak, hogy a gyógyítás átfogó megközelítése segít a betegnek és költséghatékony is. A keleti és nyugati módszerek hasznosítása a gyógyítás új paradigmáját hozza létre, ami a két világ legjavát egyesíti.

(A vizsgálatnak persze vannak korlátai. Pl. mint a viselkedési beavatkozásoknál, ez sem volt vak. A résztvevők száma is viszonylag alacsony. A kutatók abban sem biztosak, hogy segíthet-e a módszer a székrekedés megelőzésében, vagy hogy hasonló technikák hasonló eredményre vezetnek-e. A tanulmány ugyanakkor azt igazolja, hogy az eljárás hasznos lehet más kezeléssel kombinálva.)

A székrekedés nem-invazív, nem-gyógyszeres kezeléseként az önakupresszúra valószínűleg kevésbé kockázatos mellékhatások és szövődmények szempontjából, mint a gyakran alkalmazott gyógyszerek, a székletpuhítók, rostpótlók, hashajtók stb. Ezen túl nem minden beteg reagál a meglévő kezelési eljárásokra kedvezően, náluk a perineális önakupresszúra hatékony alternatíva lehet.

(Angolból fordította: Korom Lajos)