Kérdések a látástréningről (7.)

Szemüvegben is kancsal a 3 éves gyerekünk, bár talán nem annyira, mint nélküle. Az orvos hallani sem akar a szemtornáról, inkább operációt javasol. Azt magyarázza, hogy a szemüveg kötelező a szemtornához is, mert szemüveg nélkül tompalátó lesz a gyerek az egyik szemére, és ezen semmilyen szemtorna – trükk – nem segít. Mi lenne a legjobb a gyereknek?

A látástréning hivatalos alternatív módszer, annak törvényi szabályzására már 1987-ben sor került. (11./1987 MM rendelet.) Tehát közel 30 éve mindenki maga döntheti el, hogy kipróbálja-e az alternatívát, vagy marad a hagyományos orvoslás mellett. Persze az volna az ideális, ha a két ágazat egymást támogatva jutna előre, de ahhoz véleményem szerint nem elég a szabályozás, az orvosi társadalomnak is a szívére kéne hallgatnia. Az a helyzet, hogy a szemorvosi eljárás és mérési protokollt a fizika, az optika, a fénytan törvényei szerint dolgozták ki, de a látás nem ilyen törvények alapján működik.

Száz éve tudjuk, hogy a látás inkább illúzió, és egy illúziónak hogyan is lehetne fókuszpontja, szögperce, dioptriája, távolsága, fényereje, meg effélék. Tehát józan gondolkodásra, szakmai, szakmapolitikai döntéssorozatra volna szükség ahhoz álláspontom szerint, hogy a merev szabályzás ne akadálya legyen a szemtornának, hanem támogatója, hiszen egy olyan rendkívül hasznos gyógyító rendszerről van szó, amely jó kezekben rendkívül nagy segítséget képes adni az emberiségnek, és ráadásul nem kerülne semmibe.

Ha a gyerek jól szemtréningezik, és rendszeresen ellenőrzik az orvosok, a látástrénerek, a tompa látás nem alakulhat ki, de ha már kialakult, akkor nagyon szépen javul, gyógyul, vagy ideális esetben teljesen meg is gyógyulhat mindenféle szemüveg és operáció nélkül (is).

Forgás, ingázásA legfontosabb gyakorlat, ami a kancsalsági stresszt gyógyítja, az ingázás volna. Erről már többször írtunk itt, de utána lehet nézni a szemtorna weboldalon is. Nagyon fontos, hogy az ingázás folyamán a gyerek szeme és a feje automatikusan ugyanarra menjen, amerre az inga lendül. (Kancsalság esetén a fej, vagy a szem, vagy mindkettő leragad). Ha a fej ragad le, tehát ellenkező irányban forog, mint a szék, a test lendülete, akkor rögzíteni kell a fejecskét, míg idővel automatikusan irányba nem áll. Pl. a gyerek a mama ölében ül egy forgószékben, és finoman tartja a fejet ingázás alatt. Ha ez már megy, akkor meg kell nézni, hogy a szem rendes irányba lendül e. Ha a szem lemarad, azaz nem követi a szék, a test állásának irányát, akkor addig kell növelni az inga nagyságát, míg a szem automatikusan be nem áll a helyes irányba.

Nagyon hasznos, hogy az inga két végpontját valahogy kijelöljük. Mondjuk egy macis képhez érkezzen a gyerek szeme, amikor arra perdül a szék, a másik oldalon pedig egy sárkány lehet a végpont, amit a falra kitűzünk a gyakorlathoz. Sokat segít, ha behunyt szemmel is elvégezzük a gyakorlatot, mert akkor a képzelet átveszi a szerepet, és az inga magától szabályossá válik. Ilyenkor sajnos nem lehet ellenőrizni, hogy mi történik, mert a szem csukva van, de bízzon a szülő abban, hogy behunyt szemmel sokkal nagyobb a lazító hatás, mint nyitottal. A szemtorna lényege a lazítás, és a szemizmok sokkal jobban ellazulnak így, mint a nyitott szemes változatnál. Később egyre kisebb ingák is fognak menni, egészen addig, míg a gyerek képes nem lesz mondjuk a kert végében egy fakadó rügyet is megingáztatni. Minél kisebb az inga, annál jobb a látás, annál párhuzamosabb szem állása.

Ha már a nagyobb ingák mennek, a gyerek egyedül is ülhet a székben, és a szülő csak a karfát mozgatja, vagy a szék támláját. Persze minden körbe pörgetés, forgás is hatásos gyakorlat. Így a tánc, az úszás, a körhinta, csepphinta, vagy az, ha az apuka elkapja a gyereket a hóna alatt, és forog vele mindkét irányban. Naponta többször, akár egy-két percig is lehet ilyen gyakorlatokat végezni, a nagyobb gyerekek megvesznek a forgó székért. Az igázásfélék nem csak a látásra hatnak, hanem a magatartásra, a tanulmányi előmenetelre, az ún. „diszes” problémákra, és nagyon hasznosak a szédülés(!), a krónikus fejfájás, az Alzheimer-kór, vagy más szervi, idegrendszeri problémák nyugtatására is.

Ha a gyereknél már kialakult tompa látás van, akkor a napozási és a látásteszt nézési gyakorlatok, a szemeltakarás is jól jönnek, ezekről is sokat írtunk. Gyakorló táblázatokat rengeteget találni a neten, és nem kell az összes gyakorlattal minden nap foglalkozni.

Sajnos, amiben nem tudunk segíteni, az a szemüveg végleges lerakásának kérdése. Ez viszont lényeges döntés, ha komoly eredményt akarunk. De a fentiek okán az orvosi szemlélet nagyon keményen érvel az ellenkezőjéről. Az orvosok nem tanulnak ilyesmit, továbbképzéseiken ez a kérdés nem szerepel, de nincs kizárva, hogy egy nyitott szemorvosba ütköznek, aki érdeklődéssel figyeli az eseményeket, és nem ragaszkodik a szemüveghez.

Talán segítünk egy tanáccsal: a szemüveget akkor is vissza lehet venni, ha később mégis meggyőzi a szülőket az orvos annak szükségéről. Nem hiszek abban, hogy a szemüveg levétele rontani fogja a szemet, legalábbis ilyen esettel még nem találkoztam. Persze semmit sem tehet a szemorvos, a szemtréner akkor, ha kiderül, hogy a szülők rossz féle szemtornákat gyakorolnak, vagy ha a gyerek se a szemüveget nem akarja hordani, sem a gyakorlatokat nem hajlandó elvégezni. Viszont nincs az a rossz szem, amin ne lehetne nagyon sokat javítani bármikor, a kortól és a kórtól függetlenül, sőt még akkor is, ha az orvos szerint a „szemtorna rontotta volna el” a látást. A látástréning 100 éve bizonyít szemüveg nélkül, és egy szemüveg nélküli módszert nem lehet úgy elsajátítani, hogy hol szemüvegben vagyunk, hol nem.

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás