A legjobb gyakorlatok gerincferdülés ellen

A gerincferdülés többnyire a serdülőkorban kezdődik, ilyenkor elgörbül a gerincoszlop, ami azután erős hátfájást és rossz testtartást okoz. A belső szervek is érintettek lehetnek. Súlyos esetekben gyakran csak a műtét segít. A betegség korai stádiumában azonban a görbület előrehaladása megakadályozható a hát izmait erősítő célzott gyakorlatokkal.

Superman gyakorlat: Feküdjön hasra és a karjait nyújtsa ki előre. Most feszítse meg az egész testét és emelje fel a karjait a talajról. Tartsa fent kb. öt másodpercig, majd eressze le újból. E gyakorlatot ismételje meg ötször.Superman

Lábfeszítés: Feküdjön hasra, és a karjait helyezze lazán maga mellé. Mind a két lábát emelje fel a földről, Lábfeszítésamennyire csak tudja. Közben emelje meg enyhén a felsőtestét. Öt másodpercig tartsa a pózt, aztán a fejet és a lábakat eressze le. Ha ez a gyakorlat nagyon megerőltető, a felsőtest a talajon maradhat, és váltakozva mindig csak egy lábat emeljen meg. A gyakorlatot tízszer, illetve lábanként ötször ismételje meg.

Fejemelés: Feküdjön hasra, a karok a test mellett legyenek. Próbálja meg felemelni a felsőtestét a karok segítsége nélkül. Elég, ha orrhegyével tíz centiméterrel a talaj felett van. E pozíciót csak röviden tartsa, majd ismét ereszkedjen le. Ha a gyakorlat nagyon megerőltető, megtámaszkodhat a lábaival. Ügyeljen azonban arra, hogy a hát izmait megfeszítse, és a nyakát egyenes tartsa.

FejemelésHinta: Ereszkedjen négykézlábra. A hát egyenes, a fej a gerinc meghosszabbításában van. Nyújtsa ki a jobbHinta karját és bal lábát egyenesen, úgy, hogy azok egy vonalat alkossanak. Érintse össze a jobb karját és bal térdét a hasa alatt úgy, hogy a könyök és a térd érintse egymást. Ezt követően nyújtsa ki őket ismét. A gyakorlatot ismételje meg ötször, aztán cserélje meg az oldalakat.

Labdaemelés: Feküdjön a hátára, és helyezzen gimnasztikalabdát a lábfejek közé. A karok a test mellett fekszenek. Feszítse meg a hátizmokat, és emelje fel a labdát a lábaival. Tartsa meg rövid ideig, majd engedje le újra. A gyakorlatot ötször ismételje meg.

(Németből fordította: Koncz László)