Chikungunya-vírus: csak a szúnyogháló véd

A Chikungunya-láz vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek, különösen Ázsiában és Afrikában fordul elő. A szó „görbe hátút” jelent, mert a betegség tipikus tünete az erős ízületi fájdalom. A magas láz ellenére a betegség általában ártalmatlan és kezelés nélkül gyógyul. Oltás még nincs ellene – a legjobb megelőzés ezért a szúnyogok elleni védelem.

A Chikungunya-vírus megtalálható a sárgaláz- és a tigrisszúnyog nyálában, ami a csípéssel kerül át az emberre. Mivel e szúnyogfajták a meleg égtájakon találhatók, a Chikungunya-láz túlnyomórészt a világ déli országaiban – többek között a következő országokban fordul elő:

  • Délkelet-Ázsia: Fülöp-szigetek, Malajzia, Thaiföld, Kambodzsa, Indonézia
  • India és Sri Lanka
  • Arab-félsziget
  • Indiai óceán szigetei: Réunion, Madagaszkár, Mauritius, Seychelle-szigetek
  • Afrika: Szenegál, Gambia, Guinea, Tanzánia

Biztonságos hálóhelyMa már néhány óra alatt bárhova elutazhatunk, nem árt, ha tudjuk, hogyan védekezzünk ellene. A betegség kitörése alkalmanként Dél-Európában is megfigyelhető. Chikungunya-esetek Európában többnyire az említett országokból visszatérőknél fordul elő.

Járvány Dél-Amerikában

2013 decemberében Chikungunya-járvány volt a Karib-szigeteken, ekkor egy év alatt több mint 800 000 ember fertőződött meg, a vírus széles körben elterjedt az Egyesült Államokban és a dél-amerikai országban, érintette egyebek között Kubát, Costa Ricát és Kolumbiát.

A tünetek: láz és ízületi fájdalmak

A szúnyogcsípéssel történt fertőzés után a tünetek öt-tíz nap múlva jelentkeznek. Magas láz lép fel, hidegrázás, fejfájás és izomfájdalmak jelentkeznek. Jellemző az erős ízületi fájdalom a karokon és lábakon. Az ízületek duzzadtak, érintésre érzékenyek. Jelentkezhet kötőszövet-gyulladás és bőrkiütés is.

A Chikungunya-láz tünetei általában magától eltűnnek hét-tíz nap múlva. Ritka esetekben azonban az ízületi fájdalom hónapokon át, vagy akár évekig eltarthat. Ilyenkor előfordul, hogy tévesen ízületi gyulladásként diagnosztizálják.

Szintén ritka az úgynevezett vérzéses lefolyás, amit okozhat maga a vírus, vagy a szervezetben kiváltott gyulladásos reakció révén az erek sérülése. Véralvadási rendellenességek következhetnek be. Kivételes esetekben – például a gyermekeknél és időseknél – ez akár halálos is lehet. Az elszenvedett fertőzés után a vírussal szemben életre szóló védettség alakul ki.

Diagnózis

A Chikungunya-láz diagnózisa bizonyos körülmények között nehéz, mert hasonló tünetek előfordulhatnak más utazási betegségeknél is, például a malária és a Dengue-láz esetében is. Különösen fontos az elhatárolódás a maláriától, mert a malária kórokozója ellen vannak hatásos gyógyszerek.

A diagnózis felállításánál ezért fontos az alapos kórtörténet, különösen a veszélyeztetett terület megnevezése fontos az orvosnak, hogy megbecsülhesse a Chikungunya-vírussal történt fertőzés valószínűségét. Gyanú esetén vérvizsgálatra kerül sor.

Csak tüneti kezelés

Ez idáig nincs gyógyszer a Chikungunya-vírus ellen, a kezelés csak a panaszok enyhítésére korlátozódik:

  • Lázcsökkentés
  • Gyulladás- és fájdalomcsökkentés
  • Elegendő folyadék- és ásványianyag-bevitel

Chikungunya-láz elleni védőoltás nincs, az egyetlen lehetőség a fertőzés megelőzésére a következetes szúnyogcsípés elleni védelem. Ha a kockázatnak kitett országok valamelyikében tartózkodik, ügyeljen arra, hogy hosszú ujjú ruházatban járjon, és szúnyogcsípés elleni szert használjon. Kerülni kell továbbá az állóvizeket és más olyan helyeket, ahol nagyon sok szúnyog van.

(Németből fordította: Koncz László)