Veszélyes varratás

Tízből egy tetováltató fertőzést kap, húszból egy négy hónapnál hosszabban tartó komplikációkkal nézhet szembe. A tetováltató New York-iak hat százaléka tapasztal kellemetlenséget tetoválás után: viszketést, sebesedést, dagadást, amely négy hónapnál hosszabb ideig tart, olykor évekig is elhúzódik. Leginkább a piros és a fekete tetoválások okoznak gondot.

Veszélyes varratásA kutatást végző New York University’s Langone Medical Centre szerint a tetoválást készíttető New York-iak hat százaléka tapasztal kellemetlenséget tetoválás után: súlyos viszketést, sebesedést, dagadást, amely négy hónapnál hosszabb ideig tart, de nem ritkán évekig is elhúzódik. A szakemberek ezért arra figyelmeztetik a varrásra vágyókat, hogy mérlegeljék a kockázatokat is: a beavatkozás nem mindig sikeres, és soha nem teljesen kockázatmentes.

„Riasztó a tetoválásokkal kapcsolatos krónikus komplikációk száma. Fontos, hogy az egészségügyi dolgozók és a fogyasztók tudomást szerezzenek ezekről a kockázatokról” – mondja a kutatást vezető Dr. Marie Leger. A szakember azt is elárulta, hogy bizonyos problémák gyulladásgátló szteroidokkal könnyen gyógyíthatók, más esetekben viszont lézeres műtétre van szükség.

A becslések szerint ma Amerikában öt felnőttből egynek van tetoválása, de hasonló az arány a kutatások szerint az Egyesült Királyságban is. Az európai szakemberek az utóbbi időben kezdték vizsgálni a szépségtrend orvosi kockázatait.