Tyúkszem – gyorsan szüntessük meg!

Nem, a tyúkszemnél nem egy harmadik szemről van szó, amely hirtelen kinő a kézen, vagy a lábon. A szaruhártya csepp alakú megvastagodásáról van szó, amely befelé növekszik. A kör alakú keménység középpontjában általában sárgás szaruék található, amely üvegesen áttűnő, és úgy néz ki, mint egy kis szem pupillája. Minél nagyobbra nő, annál fájdalmasabb.

Minél mélyebb a szaruék a szövetben, annál fájdalmasabb a tyúkszem. Mivel a szaruhártya idővel egyre mélyebbre nő, a lehető leghamarabb kezelni kell. A tyúkszemre hajlamos embereknek megelőzésként jó lábápolásra kell ügyelniük, és rendszeresen eltávolítani a vastag szaruhártyát. Az ilyen emberek közé tartoznak a cukorbetegek vagy olyanok, akik keringési zavarban szenvednek, illetve akiknek a lábboltozata megsüllyedt.

A bőrkeményedés közepén képződikHa mégis tyúkszem keletkezik, korai stádiumban általában elég egy tyúkszemtapaszos kezelés, vagy olyan tinktúrák, melyek szalicilsavat tartalmaznak. Ha a tyúkszem már mélyen behatolt a szövetbe, gyakran szükséges orvosi beavatkozás, néha még a műtét is elkerülhetetlen. A tyúkszem kezelésére alkalmas a citromlé, hagymaszeleteket és ecet.

Hogyan keletkezik a tyúkszem?

Mivel a tyúkszem szaruhártyából fejlődik, általában azokon a helyeken keletkezik, ahol a csont vagy szilárd szövet dörzsöli a bőrt, így a lábujjak szélein, a lábujj és az ujj ízületein. Szűk, vagy rossz cipő, nem megfelelő lábápolás révén a szaruhártya megvastagodhat, és így tyúkszemmé fejlődik. Segítséget jelent már a szaruhártya (bőrkeményedés) rendszeres eltávolítása habkővel vagy pedikűrös segítségével.

Tyúkszem vagy szemölcs?

A tyúkszemet gyakran összetévesztik a szemölccsel. A különbség azonban egészen egyszerű: a tyúkszem felülete általában sima, mivel a szövet belseje felé nő, ezen kívül nyomásra fájdalmas. A szemölcs ezzel szemben általában felfelé nő, és jelentősen kiemelkedik a bőrön. Szemölcsök vagy nem okoznak fájdalmat, vagy néha inkább viszketnek. Ellentétben tyúkszemmel, a szemölcsnek nincs „pupillája”, azaz nincs sárga, áttetsző magja.
A szemölcs és a tyúkszem keletkezési formájában is különbözik: a szemölcsöket vírusfertőzés okozza, a tyúkszem a szaruhártya megvastagodásának dörzsölése révén keletkezik.

(Németből fordította: Koncz László)