Tovább él, ha jól tűri a stresszt

Nem az számít, hogy kit mennyi stresszhatás ér, hanem az, hogy miként kezeli ezeket a nehézségeket. A negatív érzések ugyanis gyengítik az immunrendszert, így különféle betegségekhez vezethetnek, a megfelelő stresszkezelési stratégiák azonban kivédik ezt a problémát. A nők veszélyeztetettebbek, az ő szervezetük érzékenyebben reagál a stresszhatásokra.

Tovább él, ha jól tűri a stressztA kutatás során 872 felnőtt napi stresszreakcióit mérték nyolc napon keresztül. A szakemberek meglepő következtetésre jutottak: nem az számít, hogy kit mennyi stresszhatás ér, hanem az, hogy miként kezeli ezeket a nehézségeket. A negatív érzések ugyanis gyengítik az immunrendszert, s ezáltal különféle betegségekhez vezethetnek, a megfelelő stresszkezelési stratégiák azonban kivédik ezt a problémát.

Noha sokkal egyszerűbb mondani, mint betartani a szabályt, a tudósok egyetértettek abban, hogy a pozitív felfogás egy krízishelyzetben jelenősen segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat.

„Eddig nemigen mérte fel a tudomány a pozitív gondolkozás szervezetre gyakorolt hatásait, pedig ideje komolyan foglalkoznunk ezzel. Rövidtávon ugyanis a testünk magas immunválaszt produkál betegség és túlzásba vitt testmozgás esetén, hogy segítse a regenerációt, gyógyulást. Hosszútávon azonban ez komoly veszélyeket rejt magában, mivel ennek hatására gyulladásos folyamatok alakulnak ki, ami a túlsúly, a szívbetegségek és a rák kialakulásában is szerepet játszik” – mondja Nancy Sin, a Pennsylvania State University munkatársa.

Kiderült az is, hogy a nők ebből a szempontból a veszélyeztetett kategóriába tartoznak: az ő szervezetük érzékenyebben reagál a stresszhatásokra, ezért kiemelten fontos, hogy milyen megküzdési mechanizmusokat választanak.