Nem mindegy, mitől ég a szeme!

A szem kötőhártya-gyulladása az egyik leggyakoribb panasz a szemészeti gyakorlatban. A piros, könnyező, ragadósan könnyező szem a kötőhártya-gyulladás legvalószínűbb jele. Különösen a babák szenvednek gyakran e tünetektől. A betegség leggyakoribb oka vírusfertőzés, de főként gyerekeknél okozhatják baktériumok is, valamint a száraz szem vagy a por.

A kötőhártya védő nyálkahártyaréteg, amely a szemhéj belső szélétől a külsőleg látható szemgolyó felé húzódik. Ez játszik szerepet a könnyfilm szétosztásában és a kórokozók elleni védelemben. A kötőhártya-gyulladásnál az egyébként átlátszó réteg kivörösödik, mert a szervezet megpróbál fokozott véráramlással harcolni a gyulladás ellen.

A legtöbb kötőhártya-gyulladás viszonylag ártalmatlan, és 10-14 napon belül magától megszűnik. Vannak azonban olyan betegségek, amelyek képesek „utánozzák” a kötőhártya-gyulladás tüneteit, és amelyek nagyon veszélyesek lehetnek a szemre és a látásra. Nagyon fontos, hogy kizárjuk például az akut glaukóma vagy a szem mélyebb réteginek – az írisznek vagy a szaruhártyának – a gyulladását.

A kontaktlencsét viselőknél különösen fennáll annak a veszélye, hogy a kötőhártya-gyulladás átterjed a szaruhártyára, ezért kell a vélhető kötőhártya-gyulladást mindig komolyan kell venni, és orvosnak megmutatni. Házi szerekkel való kezelés nem ajánlott.

A kötőhártya-gyulladás tünetei, okai

A kötőhártya-gyulladás fő tünete a vörös, könnyes szem. Az érintettek égő viszketést tapasztalnak a szemben, úgy, mint ha idegen test vagy homok került volna bele. Különösen reggel gyakran duzzadt és ragacsos a szemhéj, és a szem sarkában váladék látható. Ez váladék lehet gennyes, vizes vagy nyálkás. A szem érzékeny a fényre, az egyébként megszokott fényektől káprázik a szem. Ha a szaruhártya is gyulladt, erős fájdalom is jelentkezik.

A kötőhártya-gyulladásnak sok különböző oka lehet, kiválthatják kórokozók, allergia, vagy egyszerűen csak a környezeti anyagok, vagy a száraz szem. Az okoktól függően eltérőek a tünetek és a kezelés módja is.

Ha a kötőhártya-gyulladást baktériumok, vírusok, vagy más kórokozók okozták, nagyon fertőző lehet. Mivel a szem ég és erősen viszket, az érintett dörzsöli a szemét, és a baktériumok elterjednek, és megfertőzhetnek más embereket is. Ezért a fertőző kötőhártya-gyulladásnál különösen fontos a higiénia. A családtagok mindig végezzenek alapos kéztisztítást, és használjanak külön törülközőt, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát.

Baktériumok

Baktériumok okozta kötőhártya-gyulladás kevésbé gyakori a felnőtteknél, nem így a gyermekeknél. A bakteriális kötőhártya-gyulladás általában előbb csak az egyik szemet érinti, és jellemző a gennyes, sárgászöld váladék. Az érintett szem a reggeli órákban gyakran beragadt, és a szemhéj megvastagodott.

A bakteriális kötőhártya-gyulladás különleges és veszélyes formáját gonokokkuszok okozzák. A tünetek itt különösen hangsúlyosak: erősen gennyes szemek, duzzadt kötőhártya, és a fülek mögött duzzadt nyirokcsomó jellemzi. Mivel ezek a baktériumok gyakran társulnak a genitális traktusok más fertőzéseihez, szexuálisan aktív párok inkább érintettek. A köznyelvben a gonokokkusz-fertőzés gonorrhea (tripper) néven ismert.

Alkalmanként felnőttek megfertőződhetnek Chlamydia baktériummal. Mint a gonorrhea, ezek a baktériumok is a nemi kapcsolat révén terjednek. Ha a kórokozók az uszodában kerülnek a kötőhártyára, akkor beszélünk az úgynevezett uszodai kötőhártya-gyulladásról. Ebben a gyermekek is érintettek. A felnőtteknél a kötőhártya Chlamydia-fertőzése gyakran krónikus, mert a fertőzés a nemi szervekéhez hasonlóan, gyakran marad észrevétlen.

Vírusok

A fertőző kötőhártya-gyulladása leggyakoribb formáját vírusok okozzák. Általában a vírusos kötőhártya-gyulladás kezelés nélkül, magától gyógyul. Az úgynevezett adenovírus okozta megfázás azonban képes egyidejűleg kötőhártya-gyulladást is okozni. A legtöbb érintett olyan jellemző tünetekről panaszkodik, mint például láz, torokfájás és megvastagodott nyirokcsomók a nyakon. Ennél gyakran a szaruhártya is érintett, és sérül az éleslátás is. Érdemes konzultálni orvossal.

A vírusos kötőhártya-gyulladás különösen fertőző, mert a tünetek általában csak néhány nappal a fertőzés után jelentkeznek, de az érintett személy már régóta fertőző. Már kézfogással, vagy köhögéssel átvihető a fertőzés, ezért különösen a gyermekek veszélyeztetettek.

A herpeszvírusok is okozhatnak kötőhártya-gyulladást. Ezek a vírusok nagyon veszélyesek lehetnek a szemre. A vírusos kötőhártya-gyulladás egy-két napon belül érinti a másik szemet is. Mint a bakteriális fertőzésnél, a szem reggelente gyakran ragacsos. A szekréció vírusos fertőzésnél rendszerint vizes és nyálkás, ellentétben a sárgás gennyel, amely a bakteriális kötőhártya-gyulladás velejárója. Gombák vagy paraziták csak ritkán okai a kötőhártya-gyulladásnak.

Az allergiafüggő kötőhártya-gyulladás

Tavasszal sokan szenvednek szénanáthától, amikor a szem fű- vagy pollenallergia miatt viszket, és orrfolyás jelentkezik. Az allergiás kötőhártya-gyulladásnál a könny általában genny nélküli átlátszó folyadék. Az allergiával kapcsolatos kötőhártya-gyulladás tünetei nagyon hasonlók a vírusos gyulladáséhoz. Különleges jellemzője lehet, macskakő szerű kiemelkedések a kötőhártyán, amelyek különösen a szemhéj alatt jelentkeznek.

Nem allergiás és nem fertőző formák

A kötőhártya irritációt és vele a gyulladást gyakran kiválthatja a száraz szem. A számítógép előtti ritka pislogástól a szemet nem kellően nedvesíti meg könny, és az begyullad. Ezt pótolhatják a szemcseppek, melyek hatására a tünetek gyorsan elmúlnak.

Környezeti anyagok, mint a por, füst vagy a klór az úszómedencében is kiválthat irritációt, ami kötőhártya-gyulladást okozhat. Ha idegen tárgy került a szembe, orvosi eltávolítás után is viszkethet, és az érintettnek az az érzése, mintha a tárgy még a szemben lenne. A kötőhártya-gyulladás e nem-allergiás és nem-fertőző formái általában 24 órán belül elmúlnak.

Kontaktlencse okozta kötőhártya-gyulladás

Kontaktlencsét viselőknél nagyobb a kötőhártya-gyulladás kockázata, mert piszok, vagy maga a kontaktlencse mechanikai súrlódása révén is keletkezhet. Ezen kívül felhalmozódhatnak a kontaktlencsén szennyeződések és baktériumok, amelyek aztán kiválthatnak kötőhártya-gyulladást. További tünet lehet egy lyuk a kötőhártyán. Különösen fontos az alapos lencsetisztítás és a higiénia. A kötőhártya-gyulladás első jeleinél a kontaktlencsét azonnal el kell távolítani, és a tünetek teljes megszűnéséig nem szabad használni őket.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Herpesz fertőzés a szememen – avagy hogyan lettem homeopata